Gazdaság

SPORTKLUBOK KÖZTARTOZÁSAI – Öngólkirályok

A honi labdarúgás pénzügyi földrengéséhez vezethet a válogatott jugoszlávok elleni megalázó szereplése. A klubok, egyesületek köztartozásai lassan elérik a 10 milliárd forintot, és úgy tűnik a kormány még egyszer nem nullázza le automatikusan ezt az összeget. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezérkara ezután már bedobta a törülközőt, s az eddig türelmes adóhivatal és tb is bekeményíthet.

A sportegyesületek adósságáról szólva még néhány nappal ezelőtt is a 8 milliárd forintos adatot emlegették a sajtóban, ez azonban az újabb számok ismeretében már nem tartható. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak például csak az 5 millió forint feletti adóssággal bíró sportegyesületek 4,835 milliárd forinttal tartoznak (ebből 2 milliárd a késedelmi pótlék). Várszeghi Györgytől, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Apeh) felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetőjétől pedig azt tudtuk meg: október végén 4,3 milliárd forint volt a sportegyesületek tartozása, amelyből a tőketartozás 3 milliárd forintot tesz ki. (A fenti összegben a tavalyi és idei késedelmi pótlék még nincs benne; azzal együtt e tétel meghaladja az 5 milliárdot.) A 4,3 milliárdos adósságot mintegy 600 sportegyesület halmozta fel, amelyek közül 203 szervezettel átütemezésben, vagy 3 éves részletfizetésben állapodott meg az adóhatóság. Utóbbiak többsége azonban azóta már “megbukott: jóval száz alatt van azon klubok száma, amelyek folyamatosan eleget tesznek az egyezségnek.

Az adóhatóságnak kevés esélye van a behajtásra. Két évvel ezelőtt Békéscsabán például a jegyeladásból származó bevételt foglalták le. (A tb egyszer hasonló módszert alkalmazott Diósgyőrben. Amikor két hét múlva ismét próbálkoztak volna, addigra már kiadták egy kft.-nek a jegyeladást, amelytől viszont nem foglalhatták le a bevételt a sportegyesület tartozásának fejében. A tb már játékjogot is elfogadott az adósságok garanciájaként, de ennek tömeges alkalmazása még várat magára.) Ingatlanok foglalása azért nem sikeres a sportegyesületek esetében, mert ezek általában önkormányzati vagy állami tulajdonban vannak. Az Apeh mindenesetre a sportszervezeteknél több mint egy éve nem végez végrehajtást: a kormányintézkedés reményében a hivatal eddig önmérsékletet tanúsított.

A helyzet rendezésére az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) javaslattal állt elő. A hivatal évente több mint egymilliárd forintot kért volna a költségvetésből az adósságok finanszírozására. Ennek fejében külön tárgyalt volna minden érintett sportegyesülettel, s felajánlotta volna, hogy átvállalja adósságukat. Feltéve persze, hogy azok maradéktalanul eleget tesznek folyó fizetési kötelezettségeiknek, hajlandóak gazdálkodásukat átláthatóvá tenni, s szükség esetén profi gazdasági szakemberre bízzák a szervezet menedzselését. A jugoszlávok elleni katasztrofális vereség után azonban a kormány múlt heti ülésén bekeményített, és nem volt vevő erre a “puha” javaslatra. A kormányszóvivő indoklása szerint a kabinet tagjai nem szerették volna, ha az adóssághegyekért felelős egyesületi vezetők ennyivel megússzák a dolgot.

Az adósság oroszlánrészét felhalmozó labdarúgásban alighanem eljött a tisztítótűz ideje, amely a régóta halogatott átalakítások radikális megindítását, a túlméretezett hazai profi foci átszervezését és karcsúsítását eredményezheti. Hacsak a leendő új futball-vezérkar ki nem egyezik a kormánnyal az eddigi “fontolva haladás” folytatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik