Gazdaság

GANZ ANSALDO VILLAMOSSÁGI RT. – Erőművi remények

Az elmúlt években megduplázta árbevételét a Ganz Ansaldo Rt., miközben Tápiószelén közel 6 milliárd forintos beruházást hajtott végre. Barabás János vezérigazgató szerint a siker egyik záloga a türelmes reorganizáció. Az olasz stratégiai befektetőnek jól felfogott érdeke, hogy - a helyes irány tudatában - akár több éven át is finanszírozza a veszteséget.

Hamarosan megkezdődnek az erőmű rekonstrukciók és az új tulajdonosoktól elvárt beruházások is. Milyen esélyeik vannak e milliárdos üzletben való részvételre?

– A most futó tenderek esetében pozitívak a várakozásaink, hiszen a hazai transzformátorpiacon nincs kiélezett árverseny. Kellemetlen meglepetés lenne, ha az új erőmű-tulajdonosok a saját stratégiai kapcsolataikon belül választanának partnert. Úgy gondolom azonban, hogy – jóllehet e terület nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá – nincs realitása annak, hogy a transzformátorcserék esetében ne a Ganz Ansaldo nyerjen.

Mennyit hozhatnak e tenderek a konyhára?

– A hazai piac bővülése 1998-ban akár 20-25 százalékos árbevétel-növekedést is eredményezhet, s hasonló nagyságrendű gyarapodásra számítunk a következő három-négy évben is. Emellett tartósan 50-60 százalék körül maradhat az export aránya, azzal a pozitív elmozdulással, hogy a külföldi megrendelések összetétele jelentősen megváltozik.

A 88 százalékban külföldi tulajdonban levő vállalatnak kell-e attól tartania, hogy az olasz partner termékei idővel kiszorítják a gyártásból a tradicionális Ganz-termékeket?

– A Ganz Villamossági Művek privatizációja szerintem példaértékű volt. Az Ansaldo – állami vállalat lévén – stratégiai befektetést keresve döntött a Ganz mellett, s kezdettől hangsúlyozta, hogy messzemenőkig értékeli a cég hagyományait. A vevő a hazai jól képzett munkaerőt és a magasan kvalifikált műszaki feljesztési potenciált ötvözte az olasz tőkével. A hagyományos termékkört tehát megőriztük, s folyamatos a műszaki fejlesztés is.

Milyen perspektívát nyithat a cég számára a majdani uniós tagság?

– Stratégiai céljaink igen ambiciózusak, s nyilván abból indulnak ki, hogy az ország tagja lesz az Európai Uniónak. A felkészülést természetes folyamatnak tartom. Mi például már évekkel ezelőtt megszereztük az ISO minősítéseket, hiszen ezek nélkül már ma sem tudnánk exportálni.

Barabás János 50 éves, szociológus. Üzleti tanulmányokat Torontóban, a York Egyetemen folytatott. A rendszerváltásig politikusként tevékenykedett, majd olyan magántársaságoknál volt ügyvezető, amelyek az ex-KGST és a FÁK-országokkal kereskedtek. 1994-től a Ganz Ansaldo Villamossági Rt. elnöke, valamint a Caola Rt. igazgatóságának alelnöke. Emellett a Magyarországi Exportálók Szövetségében a felügyelőbizottsági elnök tisztét is betölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik