Gazdaság

RECSK: ÚJABB MENET – Berezeltek

Bár a panamai Oil Capital Ltd. (OCL) augusztus végén vállalta a privatizációs szerződésben rögzítetteket, a november 7-i fizetési határidő lejártakor kiderült: nincs elegendő pénze a Recski Ércbánya (RÉB) Rt. 90 százalékos részvénycsomagjának megvételére. Az állami tulajdonos ezért most a pályázat második helyezettjével, az osztrák DCI Bergbau Holdinggal kezd tárgyalásokat az üzletről.

Visszalépésük indokául a Recskre pályázó panamai társaság képviselői a pénzhiány mellett azt is felhozták, hogy az őket faképnél hagyó kínai szakmai befektetőtársat nem tudták időben pótolni, egyedül pedig nem vállalhatták a beruházás kockázatát. A döntésről az elmúlt hét végén értesítették az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-t. Kamarás Zoltán, a vagyonkezelő portfoliomenedzsere ezt követően azonnal levelet küldött a DCI Bergbaunak, melyben jelezte: hajlandó a céggel tárgyalóasztalhoz ülni.

Az osztrákok már 1991 óta szeretnék megszerezni a bányát. Akkoriban még az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) volt a partner, amely nyílt, nemzetközi pályázatot írt ki, s ennek lett győztese a cég. Az ÁVÜ és a DCI ekkor 50-50 százalékos tulajdoni arányú vegyes vállalatot hozott létre, Mátrabánya Rt. néven. A vevőnek így vételárként 10 millió dollárt kellett volna fizetnie, és ugyanekkora összeggel kellett volna beszállnia a társaságba. Erre akkor nem volt elegendő pénz, most viszont a cég – állítja a DCI-ről a RÉB Rt. vezérigazgatója, Lois László – megfelelő banki háttérrel rendelkezik. Ajánlatuk december végéig él.

Becslések szerint a recski bánya 42,8 millió tonnányi réz- és 11,4 millió tonnányi cinkvagyont rejt magában. Jelenleg az állam havonta 20 millió forintot költ állagmegőrzésre. A bánya folyamatos működtetéséhez 170-180 millió dolláros beruházásra lenne szükség, az ércvagyon felmérése pedig 1,5 milliárd forintnyi többletkiadást igényelne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik