Gazdaság

UNIÓS IRÁNYTŰ A FŐBIZTOSTÓL – A harmónia karmestere

Magyarország jól halad az Európai Unió (EU) belső piaci szabályainak átvételével - nyilatkozta a Figyelőnek Mario Monti. Az unió belső piacért felelős "minisztere" a földkérdésről szólva értésre adta: a külföldiek földvásárlásának engedélyezése az EU alapnormái közé tartozik.

Kettős céllal érkezett hazánkba az unió főbiztosa. Egyfelől részt vett az EU gazdasági és pénzügyi bizottsága, az Ecofin által szervezett szemináriumon, másfelől átnyújtotta a magyar kormánynak az “Iránytűnek” nevezett felkészülési programot. Ez az 1995-ben kiadott Fehér Könyvnél részletesebben szól a belső piaci szabályok átvételével kapcsolatos teendőkről. Mario Monti szerint Magyarország a belső piaci jogszabályok adaptációjában elég messzire jutott. Mint mondta, hazánk a 899 uniós irányelvből 579-et már átvett, így most már elsősorban az adminisztratív struktúrákat kell megerősíteni, a végrehajtást hatékonyabbá tenni. Ennek érdekében egyebek mellett a bírósági, valamint a vám- és az adóigazgatási munka is javításra szorul. Túlzás lenne viszont azt állítani, hogy a jogharmonizáció terén az ország már megfelel az uniós elvárásoknak. A legsürgetőbb feladatok között Mario Monti a szabványosítást említette. Mint ismeretes, a magyar szabványok átvétele lassúbb, mint az uniós jogalkotás. A közbeszerzéssel kapcsolatban a szabályozást a közművekre – így az energia, a víz, a távközlés és a közlekedés területére – is ki kellene terjeszteni. A szellemi és az ipari tulajdonjogok védelme jól halad, bár a gyógyszeripari szabadalmak védelmét például meg kell erősíteni.

A belső piaci szabályok jobb végrehajtása nem csak a tagságra pályázó államok feladata; hasonló, bár nyilvánvalóan kisebb mértékű kihívás előtt állnak maguk a tagországok is. A főbiztos külön kiemelte az adórendszert, amely az uniós szabályozás egyik ma még alig harmonizált területe, ami pedig torzulásokhoz vezethet az egységes belső piacon. A tagállamok közti “adózási versenynek” – sugallta Monti – nincs helye az unióban: a túlzott különbségek drágábbá teszik a munkaerőt, és így nem járulnak hozzá az európai munkanélküliség mérsékléséhez. Ezért a közvetett és a közvetlen adók rendszerét is harmonizálni kívánják – az előbbieket kisebb, az utóbbiakat nagyobb léptékben. A társasági adók közelítését már elkezdték, és elfogadtak néhány, a fogyasztási és a hozzáadottérték-adók rendszerének egységesítését célzó alapelvet is.

A földtulajdonlással kapcsolatos vitáról szólva Mario Monti annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi magyar szabályozás megfelel az Európai Megállapodásnak. A nemzeti elbánás elve ugyanakkor az unió alapelvei közé tartozik: a külföldiek hátrányos megkülönböztetése ellentétes az EU szabályaival. Ezzel a főbiztos értésre adta, hogy a közösség nem nézné jó szemmel, ha a teljes jogú tagságra pályázó Magyarország olyan szabályozást vezetne be, amely ellentétes a szabad tőkemozgásokkal. Utóbbiak felszabadításáról – mint a belső piaci szabályozás egyik kulcseleméről – az Ecofin-konferencián elhangzott: hazánkban a közép és a hosszú lejáratú tőkemozgások liberalizációja az ezredfordulóra valószínűleg megvalósul, a rövid távúaké (például a kincstárjegyeké) azonban csak utána esedékes. Mario Monti szerint az is elképzelhető, hogy ezen a területen hazánknak átmeneti szabályozásért kell majd folyamodnia.

Az 54 éves, olasz származású Mario Monti a milánói Bocconi Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát. Pályafutását is itt kezdte 1965-ben tanársegédként. 1971-ben a monetáris elméletek és politika professzorává avatták. Tizenegy évvel később megválasztották az Európai Egyetemi Szövetség pénzügyi kutatásokkal foglalkozó részlegének vezetőjévé. 1985-től két éven keresztül tagja volt az Európai Bizottság makrogazdasági ügyekkel foglalkozó testületének. Ezt követően több pénzügyekkel, illetve ezek szabályozásával foglalkozó közösségi intézményben is tisztséget vállalt, miközben a Bocconi Egyetemen 1989-ben rektorrá, 1994-ben pedig elnökké választották. 1995-től tagja az Európai Bizottságnak, melynek belső piaccal, adózással, pénzügyi szolgáltatásokkal és integrációval kapcsolatos ügyeivel foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik