Gazdaság

VÁLSÁGKEZELÉS A DUNAFERRNÉL – Vagyonőrzők

Sikeresek voltak a Dunaferr-csoport reorganizációs intézkedései: az eredményesség három év alatt 6 milliárd forinttal javult. 1993-at még 1,5 milliárd forint veszteséggel zárták, ám az akkor kidolgozott hároméves válságkezelési program nyomán tavaly már 4,5 milliárd forintos konszolidált mérleg szerinti eredményt könyvelhettek el. Az adózás előtti eredmény idén akár a 8 milliárd forintot is elérheti.

Jelentős erőfeszítéseket tett a Dunaferr az elmúlt három évben arra, hogy a keményedő piaci feltételek mellett is megőrizze működőképességét. Az évtized elején kialakult világméretű acélipari recesszió, a hazai feldolgozóipar összeomlása, valamint a jugoszláv embargó oda vezettek, hogy a cégcsoportnál 1993-ra pénzügyi válsághelyzet alakult ki. Mint Horváth István elnök-vezérigazgató elmondta, a menedzsment által kidolgozott válságkezelő program egyik sarokköve a likviditási nehézségek enyhítése volt. A program keretében a cég 2,5 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, miközben rövid lejáratú kötelezettségeit középlejáratúvá alakította.

A jelenlegi pénzügyi stabilitásra jellemző, hogy nem használják ki teljes mértékben azt a hitelkeret-megállapodást, melyet a kilenc legnagyobb hazai bankkal írtak alá. Az együttműködési szerződésekben megfogalmazott feltételek Horváth István szerint világossá teszik, hogy a hitelintézetek a Dunaferr-csoportot első osztályú adósnak tekintik. A hitelállomány valuta-összetétele egyébként megegyezik az értékesítés szerkezetével.

Az 1996-os esztendő rendkívüli év volt a vállalatcsoport életében, hiszen az acéltermékek világpiaci ára – az 1995 közepéig tartó erőteljes emelkedés után – tavaly decemberig számottevően csökkent, és az 1993-as szintre esett vissza. Ennek megfelelően, az év második felében már a 20-25 százalékos világpiaci árcsökkenés ellensúlyozása vált a legfontosabb feladattá. A csökkenő árak ellenére a társaságcsoport exportjának 63 százaléka továbbra is a fejlett európai országokba irányult. A reorganizációs időszakban évről évre növelték a termékkibocsátást, s tavaly már rekordmennyiségű, 1,4 millió tonnányi acélt állítottak elő. Az acéltermékek exportja is kiemelkedően magas volt 1996-ban: az előző évit 107 ezer tonnával haladta meg, s 815 ezer tonnát tett ki.

Belföldön tavaly 26 ezer tonnával kevesebb acélt adtak el, mint 1995-ben. A reorganizáció évei alatt az iparág teljes védelmet élvezett, ám idén júliustól már csak a FÁK országainak termékeitől óvják a hazai piacot. A csoport az elmúlt évben összesen 16,5 milliárd forintot fizetett a költségvetésnek (ebben benne foglaltatik a korábbról átütemezett 4 milliárdos köztartozás is).

Technológiai és környezetvédelmi beruházásokra tavaly összesen 5,7 milliárd forint jutott. A gazdálkodási elképzelések megvalósítása érdekében megkezdték az egyik nagyolvasztó teljes átépítését, valamint egy új, 5,5 millió négyzetméter kapacitású radiátorgyár telepítését. Ez utóbbi átadása november végén várható.

Az idei tevékenységet alapvetően meghatározta a jelentős leállással járó kényszerű nagyberuházás, a tovább nem halogatható kohóátépítés. A gazdaságossági számításokat követően a menedzsment úgy döntött, hogy a korábbi 5-6 évig üzemelő helyett 10-12 éves élettartamú kohót építenek. Az előkészítés költségei 1996-ban meghaladták az 1 milliárd forintot, a teljes átépítés és a hozzá tartozó felújítási jellegű beruházások értéke pedig megközelíti a 4 milliárdot.

A versenyképesség megőrzése, a piaci pozíció megtartása, illetve javítása érdekében a következő évezred elején technológiai váltásra lesz szükség az acélgyártás fő folyamataiban. Addig az esedékes felújításokat úgy kell elvégezni, hogy azok illeszkedjenek a 2008-ra várható újjáépítéshez. Ezt a teljes körű technológiai váltást – összköltsége mai áron számítva 500-700 millió dollárra tehető – a vállalatcsoport saját tőkefelhalmozásból nem tudja végrehajtani, állami részvételre pedig nem számíthat. Az egyetlen lehetséges forrás így a privatizációs bevétel lehet. Éppen ezért alakult ki tavaly az az elképzelés, hogy a Dunaferr Rt. és az acélmű magánosítását az állami tulajdonos halassza későbbre, s addig a részvénytársaságot adják vagyonkezelésbe.

A vagyonkezelésre kiírt nemzetközi pályázatot, mint ismeretes, a Dunaferr Rt. menedzsmentjéből alakult Acél XXI. Kft. nyerte meg. A megállapodás legfontosabb pontja, hogy a cégcsoport vagyona növekedjék (a szerződésben vállalt mérték öt év alatt 8 milliárd forint), s a technológiai váltással összefüggő privatizációt is elő kell készíteni. (A kft. kötelezettségei között emellett az is szerepel, hogy a következő fél évtizedben meg kell őriznie a csoport nyereségességét és piaci pozícióját.) A vagyonkezelési szerződés első éve idén szeptemberben zárult. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ezt követően megállapította: a cégcsoport 400 millió forinttal túlteljesítette az első évre vállalt 4 milliárd forintnyi vagyonnövekményt.

Az 1997-es év a jelentős – 16 milliárd forintra rúgó – beruházások, illetve felújítások ellenére is jobban alakul a tervezettnél. Amint azt Horváth Istvántól megtudtuk, a Dunaferr-csoport halmozott nettó árbevétele 1994-ben 87, 1995-ben 130, tavaly pedig 147 milliárd forintot tett ki (a Dunaferr Rt.-nek 79 társaságban van részesedése és 47 esetében a forgalmat is konszolidálják). Az 1997-es terv – a kohóátépítés miatti leállás ellenére is – 190 milliárd forinttal számol. (Az első nyolc hónap bevétele 122 milliárd forint volt.) Az idei nyereségterv 7,1 milliárd forint adózás előtt – e téren augusztus végéig az időarányosnál jobb, 5,9 milliárd forint mutatkozott, így az elnök-vezérigazgató szerint az év végéig a 8 milliárdot is elérhetik. A jövő évi tervek között pedig már az is szerepel, hogy a csoport egyetlen cége sem lehet veszteséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik