Gazdaság

OLCSÓBB TELEFON – Díjfaragás

A Matáv október 15-étől éves átlagban 30 százalékkal csökkentette belépési díjait. Az egyéni fővonalért ezentúl 10, az üzletiért 33 százalékkal kell kevesebbet fizetni.

Gyakorlatilag kínálati piac alakult ki a Matáv szolgáltatási területén – ez áll a mostani díjcsökkentés hátterében. A jelenleg mintegy 2,3 millió vonalat üzemeltető társaság ügyfeleinek száma eddig évente közel 200 ezerrel nőtt. A várólista megszűnése azonban új piaci helyzetet teremtett, amelyben az előfizetők köre leginkább a második vonalat igénylők számának függvényében bővülhet tovább. Főleg ezt a kört veszi célba a Matáv azzal, hogy üzleti fővonalainak áfa nélküli árát 90 ezer forintról 60 ezerre, egyéni fővonalainak nettó árát pedig 30 ezerről 27 ezer forintra mérsékli. Ráadásul a társaság további kedvezményeket kínál azoknak, akik november végéig benyújtják megrendelésüket. Ekkor az egyéni előfizetőknek csak nettó 21 ezer, az üzleti igénylőknek pedig nettó 50 ezer forintot kell befizetniük, sőt a Matáv lehetőséget ad a díj 12 havi részletekben történő törlesztésére is.

Ugyancsak október 15-én lépett hatályba a hírközlési tárca azon rendeletmódosítása, amely szerint a külterületi telefonvonalak teljes létesítési költségének felét a szolgáltató, míg másik felét – a belépési díj kiegészítéseként – az előfizető állja. Ha e díjat korábban már kiegyenlítő előfizető szolgáltatót vált, s a díjat nem igényli vissza, akkor azt régi társasága átutalja az új lakóhelynek. A rendelet szerint viszont az október közepe után előfizetői szerződést kötők annak esetleges megszűnésekor sem kapják vissza szolgáltatójuktól az általuk befizetett egyszeri belépési díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik