Gazdaság

ERŐSÍT AZ OKI – Nyomatékkal

A japán Oki Data Corporation immár öt éve van jelen a magyar piacon. Nevét azonban még most is viszonylag kevés hazai irodában ismerik, holott például Skandináviában - a Volvo után - ez a második legismertebb márkanév.

A 116 éve alakult Oki Electronic irodatechnikai leányvállalata, az Oki Data Corporation 1974-ben Düsseldorfban nyitotta meg első európai irodáját. A termelés 1987-ben indult meg a cég skóciai Cumbernauld-ban lévő gyárában, melynek kapacitása elegendő a teljes európai piac ellátásához, s emellett az Egyesült Államokba is exportálnak.

A Nyugat-Európában sikeresnek számító cég közép- és kelet-európai megjelenésére viszonylag sokáig kellett várni. Az Oki a volt szocialista országok piacainak liberalizálását követően – a japán mentalitásnak megfelelően – kivárt, és nem használta ki azonnal a kínálkozó piacszerzési lehetőségeket. Óvatosságának túlzott voltáról önmaga győződhetett meg 1992 szeptemberében – a lengyel, cseh és magyar irodák megnyitásakor-, amikor is fő versenytársa, a térségben idejekorán megjelenő Hewlett Packard (HP) erős bástyáival találta magát szembe.

A régió persze még jelentős piaci lehetőségeket rejt, ám ezek kihasználásához az Okinak valamilyen szempontból többet vagy újabbat kell nyújtania – csak így tud érdemben beleszólni a versenybe. A cég éppen ezért úgy döntött, hogy az összes nagy felhasználói csoport nyomtatási igényét megpróbálja kielégíteni. Ennek érdekében fejlesztette ki és gyártja azt a három – egymástól merőben eltérő technológiát képviselő – nyomtatócsaládot, amellyel különböző fogyasztói rétegeket igyekszik megcélozni.

A mátrixnyomtatók családjába tartozó SIDM nyomtatói olyan helyeken (raktárakban, repülőtereken) népszerűek, ahol több példányban, indigós papírra nyomtatnak, például számlákat. Ezzel szemben a LED-fejes, lapnyomtatásra szolgáló gépeinek leginkább irodai környezetben veszik hasznát a felhasználók. (Az Oki által a lézernyomtatás alternatívájaként kifejlesztett LED – azaz világító diódás – technológia alacsonyabb költséggel, kevesebb mozgó alkatrésszel működtethető, és ezáltal könnyebben karbantartható nyomtatók előállítására alkalmas.) A harmadik csoportba tartozó tintasugaras gépeivel a cég a hazánkban egyenlőre még csekély “otthoni piacot” veszi célba. Az e kategóriába tartozó masinák előnye, hogy könnyen és viszonylag olcsón színesíthetők, ami az Internet és a különböző számítógépes játékok használóinak lehet különösen vonzó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik