Gazdaság

KÖRNYEZETTUDATOS VÁLLALATIRÁNYÍTÁS – Zöld profit

Az ISO 14001-es környezetirányítási rendszer iránti fokozódó érdeklődés, a tanulni és tanúsíttatni vágyók új piacot jelentenek a szakmának. A témában alapműnek számító Georg Winter mű, a "Zölden és nyereségesen" immár magyarul is olvasható.

Immár senki sem vitatja az ipari környezetvédelem fontosságát. A vélemények azonban jelentősen eltérőek azzal kapcsolatban, hogy a cégek környezettudatos működése növeli, avagy csökkenti a költségeket. Széles körben elterjedt a vállalati környezetvédelmet csupán szükséges rossznak tekintő szemlélet, amelynek következtében több politikus szerint a csatlakozási tárgyalásokon minél inkább el kell csúsztatni az uniós környezetvédelmi normák bevezetését. A most megjelent Winter-könyv annak bizonyítéka, hogy ezzel nem védik a hazai ipart, inkább hozzájárulnak nemzetközi versenyképességének további romlásához. Miként csökkenthetjük a környezetre figyelve anyag- és energiaköltségeinket? Hogyan növelhetjük cégünk jó hírét a piacon? Miért válik egyre fontosabbá a környezetvédelem a banki hitelelbíráláskor vagy a biztosítások megkötésénél? Miért vonzóbb a környezettudatos vállalat a kvalifikált munkaerő számára? A mű egyebek mellett ezen kérdések megválaszolásához nyújt kézzelfogható segítséget.

A könyv gyakorlati példára épül: 1972-ben egy német gyémántmegmunkáló eszközöket gyártó cég, a Winter & Sohn GmbH a központi vállalati céljai közé emelte a környezetvédelmet. Innovatív intézkedéseket vezettek be – a dolgozók környezetbarát viselkedésre való ösztönzésétől kezdve a környezetbarát termékek kifejlesztéséig. Az erőfeszítések olyan eredményre vezettek, amelyet nem sokan vártak: a költségek helyett a nyereség nőtt meg; az úttörő zöld vállalat ismertsége és jó híre ugrásszerűen javult; komoly költség-megtakarítási lehetőségeket fedeztek fel a szennyezések leszorítása kapcsán; s a cég rendkívül vonzóvá vált a magasan képzett munkaerő számára. A szerző, Georg Winter több évtizeden keresztül irányította ezt a céget, így a környezettudatos vállalatirányítás elismert úttörőjének számít. Több mint tíz ország után műve a Környezettudatos Vállalat-irányítási Egyesület (KÖVET-INEM Hungária) és a Műszaki Könyvkiadó együttműködésének eredményeképpen jelent meg magyarul.

A kézikönyv lépésről lépésre vezeti végig a felhasználót a vállalat működésének területein, megmutatva a környezetbarát és gyakran költségeket is kímélő lehetőségeket. Ennek során hazai és külföldi vállalatok példáin keresztül mutatja be a lehetséges politikákat és gyakorlati intézkedéseket. Az ISO 14001 szabványban leírt környezetközpontú irányítási rendszerek bevezetését a könyv az erről szóló útmutatókkal, valamint a fejezetek végén található magatartási kódexekkel segíti. Ellenőrző listáival pedig a vállalati működés területeinek elemzését és átalakítását könnyíti meg. A listákhoz további ötleteket adó rövid vállalati példák kapcsolódnak. A német és angol cégek intézkedései mellé a KÖVET mintegy harminc magyar vállalati példát is gyűjtött, ami azt mutatja: nem teljesen fekete égboltra kell zöld felhőket festeniük a környezetirányítási rendszert terjesztőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik