Gazdaság

Fűtési szezon

NÉPSZAVAZÁSI VÉTÓ. Az Alkotmánybíróság hétfőn úgy döntött, hogy előbbre való a választópolgárok kezdeményezte népszavazás annál, mint amit a kormány, a köztársasági elnök és a képviselők egyharmada javasol. Ennek nyomán a koalíció azt indítványozta, hogy november 16-án a NATO-csatlakozásról ügydöntő referendum szóljon, a földtulajdonról pedig más alkalommal tartsanak népszavazást. Lapzártánkig azonban a parlamentben nem sikerült dűlőre jutni az ügyben.

A SZEPTEMBERI INFLÁCIÓ: 1,4 SZÁZALÉK. Az idei kilencedik hónap inflációs rátája megegyezett az elmúlt év ugyanezen hónapjában mérttel. Az árak 1996 szeptemberéhez viszonyítva 18 százalékkal nőttek, az emelkedés idei átlagos értéke pedig 18,4 százalékot tett ki. Várhatóan az éves átlagos infláció is 18 százalék körül alakul, ám – ha a bérek az előzetes megállapodások szerint gyarapodnának – a ráta ennél akár 1-1,5 százalékkal is alacsonyabb lehetne.

TÖBBLET A FOLYÓ FIZETÉSI MÉRLEGBEN. Augusztusban 107 millió dolláros szufficit keletkezett a folyó fizetési mérlegben (lásd a grafikont), amivel az év eleje óta halmozódó hiány 666 millió dollárra “apadt”. A többletet a Magyar Nemzeti Bank a kereskedelmi mérleg alacsony hiányával, illetve az idegenforgalmi bevételek szezonálisan magas voltával magyarázta. Az áruforgalom deficitje augusztusban 112 millió dollár volt (közel 90 millióval kedvezőbb az előző havinál), miközben a rendre bővülő idegenforgalmi bevételekből az év első nyolc hónapjában 139 millió dollárnyival több gyűlt össze, mint tavaly ilyenkor.

HATVANEZREN A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAKBAN. Az Állami Pénztárfelügyelet szerint már idén 60 ezren lépnek át a vegyes finanszírozású nyugdíjrendszerbe. A bizonytalankodók a felügyelet e héten útjára bocsátott egyéni nyugdíjszámítási programját is igénybe vehetik, amely az adott polgár kereseti adatai és tervei alapján segít a két rendszer között választani. Az intézménynél mintegy 3 millió potenciális érdeklődővel kalkulálnak. Eddig egyébként már 18 magánnyugdíjpénztár kapott alapítási engedélyt.

VÁLLALHATÓ MUNKA NÉMETORSZÁGBAN. Újra adnak ki munkavállalási engedélyeket magyar és lengyel állampolgárok számára Németországban. A foglalkoztatási szerződések kiadását néhány hónapja leállították, majd a tárgyalások során ezen intézkedés felfüggesztését ajánlották. Végül e héten Németország visszavonta ezen – összesen 6 ezer magyar munkavállalót érintő – döntését.

JEGYEZHETŐK AZ OTP RÉSZVÉNYEI. A befektetők 400 ezer OTP-papírt jegyezhetnek a hét elején kezdődött jegyzési időszakban, amit szükség esetén az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. további egymillióval megtoldhat. A befektetőknek részvényenként 6600 forintot kell befizetniük, ám ebből – mihelyst október 27-én megállapították az árfolyamot – visszakapnak (feltéve persze, hogy a megállapított szint alacsonyabb lesz). Ezután indul a kedvezményes dolgozói jegyzés, melynek során közel 13 ezer alkalmazottjának az OTP 1,4 millió papírt ajánl fel.

ELÍTÉLTÉK LUPIS JÓZSEFET. A Fővárosi Bíróság sikkasztás és magánokirat-hamisítás vádjában találta bűnösnek a volt Lupis Brókerház Rt. vezetőjét és tulajdonosát, amiért is két évi felfüggesztett szabadságvesztésre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ugyanakkor felmentette a csődbűntett vádja alól. Az ítélet, lévén, hogy az ügyész és az ügyvéd egyaránt fellebbezett, nem jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik