Gazdaság

ÚJ KAPACITÁSOK A LAPNYOMTATÁSBAN – Magasnyomás

A legnagyobb hazai lapnyomdák erőltetett menetben fejlesztik kapacitásaikat. Új gép állt üzembe a Révaiban, a Szikra berendezését most építik, s az Athenaeumot megvásárló Láng is azonnal nyomdagépet telepít a céghez. A fejlesztések nyomán komoly átrendeződések és az eddigieknél is élesebb verseny várható a napilap- és hetilapnyomtatásban.

A nagy akarásnak nyögés lett a vége az Athenaeum Rt. privatizációjában. Az öt alkalommal – jórészt a vevőriasztó feltételek miatt – sikertelenül megpályáztatott nyomdát végül pályázat nélkül vehette meg a korábban a Gyomai Kner és az Állami Nyomda többségi, illetve a Szikra kisebbségi tulajdonrészét megszerző Láng Kiadó és Holding Rt. Az Erdős Ákos elnök által irányított társaság az Athenaeum 90 százalékos tulajdonának megvásárlásával lényegében egy kiváló nyomdaépületet és egy további fejlesztéseket lehetővé tevő, 10 hektáros területet szerzett magának. A mélynyomó géppark sorsáról az új tulajdonos egyelőre nem határozott, de döntését alighanem az is motiválja majd, hogy a formakészítés korszerűsítése több száz milliót emésztene fel. A régi géppark esetleges hasznosítása egyébként is jószerivel bónusz a Láng számára, hiszen az ingatlan önmagában is bőven megérte az árát. De az Athenaeum idei milliárdos vesztesége is jól jöhet még a mérlegkészítésnél a tavaly 13 milliárd forintot meghaladó konszolidált nettó árbevételű holdingnak. (A részesedésszerzéshez a felek egyébként nem kérték a Versenyhivatal engedélyét, holott a Láng és az Athenaeum együttes árbevétele első ránézésre engedélykötelessé tenné ezt a tranzakciót.)

Az új épülete révén az eredetileg a Szikrában felállítandó új rotációs gépet a Láng máris Kőbányán építheti meg. A Holding további fejlesztéseinek is az Athenaeum ingatlanja lehet a befogadója, így az új szerzemény független cégként hagyása vagy beolvasztása lényegében üzemgazdasági kérdés a Láng számára.

Erdős Ákos sem tagadja, hogy az Athenaeum alkalmi vétel volt. Az 500 milliós, nagyobb részt kárpótlási jegyben fizetett vételár valóban jutányos árnak számít az ingatlanért. Még akkor is, ha kicsit későn nyílt rá lehetősége a Lángnak: egy korábbi vételnél akár a Népszabadságot nyomtató új gépet is ide lehetett volna telepíteni. Ennek révén a Szikrából fokozatosan áttehették volna a termelést Kőbányára, az így felszabaduló, az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő értékes ingatlant pedig akár egyben is értékesíthették volna a Szikra tulajdonosai.

Ingatlankonverzióra így is sor került. Erdős Ákos kérdésünkre elmondta: a Szikra fölöslegessé vált épületét eladták egy bútorkereskedelmi cégnek. Ez a bevétel részben forrása a mostani, 2,4 milliárd forint értékű beruházásuknak, amelyhez ezen felül az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tőkeemelése és hitele nyújtott fedezetet. A géppel megoldódik a Népszabadság színes nyomtatásának problémája.

A Láng a Szikrában korábban szerzett részesedése révén a napilapok, illetve a nem színes hetilapok nyomatatásának piacán jutott vezető szerephez, ám a színes kiadványok területére is be akart törni. Ezt célozza az Athenaeumba telepített új ofszet rotációs gép. Erdős bejelentette: az új gépre a nagy halak közül máris átszerződött a Népszabadság színes magazinja és a 168 Óra, de a Fotex is átviszi ide katalógusának nyomtatását. Az elnök a további szerződésekről ugyan nem nyilatkozott, ám aligha lehet kétséges, hogy a Szikrában résztulajdonos Postabank a sajtóportfoliójának minden olyan lapját átvisz az Athenaeumba, amelyet ott ki tudnak nyomtatni (így tett a Szikra esetében is).

Az elszipkázott megrendelők érzékeny veszteséget jelenthetnek a színes lapnyomtatás legnagyobb szereplője, az angol Watmoughs-csoport tulajdonában lévő Révai Nyomda számára, amely pedig szeptemberben újabb gépsort állított üzembe. A Révai felszabaduló, illetve az Athenaeum még le nem kötött kapacitásai főként a Kossuth és a Veszprémi Nyomdára jelenthetnek veszélyt, hiszen náluk több olyan lap is készül, amely csillapíthatná a két konkurens éhségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik