Gazdaság

EUROPAY INTERNATIONAL – Kevesen fizetnek

Szemben a félév végi 700 ezerrel, 1997 zárásakor akár az egymillió darabot is elérheti a hazai forgalomban lévő azon bankkártyák száma, melyek a Europay International nevéhez kapcsolódnak. Ezeket azonban még mindig kevesen használják fizetésre.

Az Eurocheque International és a Eurocard International egyesülésével 1992-ben létrejött nemzetközi cég Magyarországon 3-5 éven belül a háztartások négyötödében tartaná kívánatosnak a bankkártyák rendszeres használatát – hangzott el a társaság múlt heti budapesti szakmai fórumán. A ma Európa első számú fizetési rendszerének számító Europay/ MasterCard márkáinak (Maestro, Eurocheque, Cirrus és Eurocard-MasterCard) logóival ellátott kártyák száma 1992 végén 80 millió darabot tett ki, idén júniusban viszont már meghaladta a 160 milliót. Az 1997-es év második negyedében az európai bankok által kibocsátott összes kártya háromnegyede e családból került ki.

Az Europaynek hazánkban 1993-ban még csak 41,5 ezer kártyája volt; 1997 első félévének végére ez a szám 719 ezerre nőtt, a tranzakciók értéke pedig 11,5 milliárd forintról 139 milliárdra ugrott. Craig Browne, a Europay International közép- és kelet-európai regionális igazgatója kiemelte: a környező országokkal szemben a magyar piacon mára kiépült az európai normákhoz igazodó infrastrukturális hálózat. Még mindig sajnálatosan csekély azonban azon kártyafelhasználók száma, akik a plasztiklapocskákat nemcsak az ATM-ekhez kapcsolódó pénzkivétel miatt használják, hanem a készpénzkímélő funkciójuk miatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik