Gazdaság

BANKÁR-CSOPORT – Zöld forintok

A korábban megvásárolt öt húsipari vállalkozás közül a vasi, a békéscsabai és a debreceni üzemet értékesítette a Hungarian Capital Found (HCF) - jelentette be a cég vagyonkezelését végző Bankár-csoport, amely továbbra is érdeklődik az agrárbefektetések iránt.

A HCF mostani eladásai nyomán a Terimpex-csoportból még megmaradt két “húsos” vállalkozás – a ceglédi húsipari társaság és a Solami Rt. – éves forgalma 1997-ben elérheti a 15 milliárd forintot. Az idei évben mintegy 1,5 milliárd forintos árbevételt teljesítő üvegipari cég, a Salgglas, illetve a felszámolás során tavasszal megvásárolt Goldsun reorganizációja is biztatóan halad. Utóbbi talpra állítása egyébként nem kis részt annak köszönhető, hogy a Bankár-csoport saját kockázatára az év elején megfinanszírozta a társaság alapanyag-beszerzését, és így a cég az idei évet már nullszaldó körüli eredménnyel zárhatja.

A csoport – mint azt Kovács Gábor, a Bankár Kft. többségi tulajdonosa elmondta – továbbra is nagy fantáziát lát az agrárgazdaságban. A jelenleg gyenge jövedelmezőségű és tőkehiányos agrárium ugyanis az uniós csatlakozással jelentősen felértékelődik majd. Ennek jegyében tovább folytatják a jelenleg mintegy 15 ezer hektár bérelt földterületen sertéstenyésztéssel, takarmánykeveréssel, tehenészettel és növénytermesztéssel foglalkozó agrárérdekeltségeik kiépítését. A bankáros agrárvállalkozások idei összesített árbevétele óvatos becslés szerint is eléri a 4,3 milliárd forintot, üzemi eredményük pedig meghaladhatja a félmilliárdot. A társaságokat még az idén holdingba szervezik. A Bankár Agrárholding Rt. alaptőkéje várhatóan 2,5 milliárd forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik