Gazdaság

A FINANCIAL TIMES RANGSORA – Példamutatók klubja

Vállalatvezetők és tanácsadó cégek elemzőinek véleményét összegezve a Financial Times szakértői 1994 óta minden évben kiválasztják azon társaságokat, amelyek üzletpolitikáját, stratégiáját a leginkább példamutatónak értékelik Európában. Az általuk összeállított legújabb menedzserrangsorra ugyanakkor az öreg kontinensen tekintélynek örvendő tengerentúli vállalatirányítók is felkerültek.

Csakúgy, mint az elmúlt esztendőkben, ezúttal is a svéd-svájci érdekeltségű ABB vezeti a Financial Times napokban nyilvánosságra hozott európai cégrangsorát. Az élvállalat legfőbb aduásza egyébként maga az elnök, Percy Barnevik, akit a szakmák szerint csoportosított menedzserrangsorban, a gépipari területen a legkiemelkedőbb vezetőként tartanak nyilván Európában. Az ABB esetében pozitívan értékelték a társaság példamutatóan bátor közép- és kelet-európai befektetési stratégiáját is.

Az idei cégrangsor egyébként – az első helytől eltekintve – alaposan átalakult az előző esztendőhöz képest. A legszembetűnőbb változás, hogy a két nagy olajipari óriás, a British Petrol (BP) és a Shell rivalizálásából ezúttal a BP került ki győztesen. A cég 2. helye annál is inkább figyelemreméltó, mert a brit multi 1994-ben nem volt a helyezettek között, míg a Shell akkor a 3. volt a sorban – most viszont csak a 11. lett. Az elemzők szerint a társaság népszerűségén sokat rontott a környezetvédelem iránt tanúsított közömbössége.

Újdonság a Tesco felkerülése a tizes listára – a kereskedelmi társaság most először jutott be az elitklubba. Új tag a francia AXA-UAP biztosító is, amely agresszív terjeszkedési stratégiájának köszönheti az előrelépést.

Az élmezőnyből hiányoznak az elektronikai, számítástechnikai vállalatok, miközben a világrangsort pont az e területen működő amerikai cégek – a Microsoft és a General Electric – vezetik. Európában azonban rosszul megy a szakmának: a Siemens például a tavalyi 6. helyről a 16-ra, az Ericsson pedig a 11-ről a 18-ra esett vissza. A német SAP viszont első ízben került “táblára” – a 19. helyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik