Gazdaság

ÚJ KOCKÁZATI TŐKEALAP – Berepülők

A világ vezető repülőgépgyártója, a Boeing részvételével, legkésőbb 1998 elején egy új kockázati tőkealap indul. A kifejezetten a magánvállalkozások fejlesztését megcélzó alap akár 150 millió dolláros új tőkebefektetést is hozhat Magyarországra.

A Boeing – az Advent International Corporation és a magyar Equinox Kft. alapkezelőkkel – új kockázati tőkealapot indít, egy hét elején kötött megállapodás nyomán. A magánrészvényalap, 30-50 millió dolláros tőkével, várhatóan néhány hónapon belül megkezdi tevékenységét, s akár 150 millió dollárnyi friss tőkét is hozhat hazánkba. A szerződés szerint a tőkealap kezelője az Equinox Kft., a Creditanstalt Értékpapír Rt. leányvállalata lesz. A bostoni székhelyű Advent International a világ egyik legnagyobb magánrészvény-befektetője: közel 3 milliárd dollárnyi intézményi befektetői alapban rendelkezik közvetlen ellenőrzéssel. A társaság Közép- és Kelet-Európában 1994-ben indult, a térséget megcélzó Advent Private Equity Fund – Central Europe nevű alappal, s még ugyanabban az évben megjelent hazánkban is. A magyar alap 15, a regionális pedig mintegy 30 millió dollárnyi tőkét csábított eddig Magyarországra. A megvalósult befektetések közül a legnagyobb független bankautomata-rendszert működtető Euronet Services Inc. társaságban, valamint élelmiszer- és feldolgozóipari cégekben való részvétel emelhető ki. A második befektetői alap beindítását Nicholas Callinan, az Advent kelet- és közép-európai tevékenységéért felelős ügyvezető igazgatója szerint – az első magyar alap “elfogyása” mellett – a további üzleti lehetőségek indokolják.

Együttműködést keresünk azon cégekkel, melyeket az alapok befektetésre érdemesnek minősítenek – indokolta a részvételt Michael J. Tkach, a Boeing társaság McDonnell Repülőgép és Rakéta Rendszerek egységének egyik alelnöke. Tagadta viszont, hogy kapcsolat létezne a magyar kormány tervezett vadászrepülő-vásárlása (melyben az évi 48 milliárd dollárt forgalmazó Boeing az F/A-18-as típussal érdekelt) és az alap elindítása között. Tény viszont, hogy a Boeing itteni tevékenysége felgyorsult az elmúlt nyolc hónapban. Tavaly decemberben az ipari tárcával írtak alá protokoll-szerződést, februárban nyitott itteni irodájuk, áprilisban pedig megindult az ipari együttműködési program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik