Gazdaság

ZWACK UNICUM – Feles növekedés

A várakozásoknak megfelelő eredményt tett közzé a Zwack Unikum Rt. idei első féléves jelentésében. A 281 millió forintos adózás előtti eredmény 39 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Ezáltal a részvénytőke megtérülése éves szinten valamivel több mint 30 százalékra kúszott. Az árbevétel ugyanakkor messze az inflációs szint alatt, alig 6 százalékkal növekedett.

A vállalat kiviteli lehetőségei a volt Szovjetunió államaiba megszűntek – ebből kifolyólag 60 százalékkal csökkent az exporteladások aránya. Az értékesítés nettó árbevétele mégis növekedést mutat, ami arra enged következtetni, hogy a társaság a többi piacán növelte a részesedését.

A nagyjából változatlan eladott mennyiség mellett a működési költségek csökkentek, azaz hatékonyabb lett a termelés. Az árbevétel-arányos eredmény 1,7 százalékponttal, 7,3 százalékosra javult. A részvénytársaság vezetői a költséghatékonyság növelése érdekében további szervezeti és szerkezeti átalakításokat terveznek. Ezek részeként, egy korábban megkezdett projekt keretében az alkalmazotti létszám csökkentésével emelték a termelékenységet. Pozitív fejlemény, hogy idén júliustól az áruszállítás országos raktárból történik, a termelés pedig – az angyalföldi gyár bezárásával – tovább koncentrálódik. A hitelállomány egy éven belüli 36 százalékos csökkenése ugyancsak javított a társaság eredményességén.

A szeszipari termékek esetében általános jelenség, hogy az illegális piac korlátozza a cégek értékesítési lehetőségeit. A Zwack kommersz termékeit a fogyasztási adó szerkezetében bekövetkezett változás is kedvezőtlenül érintette, ennek ellenére a legális szeszesitalpiac egyes szegmenseiben növekedés mutatkozik.

A társaság részvénye ma már a Budapesti Értéktőzsde kevésbé likvid papírjai közé tartozik, ami az alacsony piaci kapitalizációnak tudható be. Az elemzők az értékpapírt mégis vételre ajánlják, amit alátámaszt az a tény, hogy a társaság teljesítette az első féléves előirányzatokat, és a profitkilátások a jövőben kedvezően alakulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik