Gazdaság

IDEGESSÉG A TŐKEPIACOKON – Kulcspozícióban a dollár

Hullámvasutaztak az elmúlt héten a részvényárfolyamok mind Nyugat-Európában, mind pedig a tengerentúlon. A dollár árfolyama ugyancsak szeszélyesen változott, az eseményeket a kamatemelési várakozások irányították.

Nem változtatott az irányadó kamatlábakon az elmúlt héten sem az amerikai, sem a német jegybank. A Fed augusztus 19-i ülésén érintetlenül hagyott kamatlábak végül is megnyugvást hoztak a Wall Streetre, ahol aznap a Dow Jones 1,47 százalékos hosszal “hálálta” meg a döntést. A New York-i részvénypiac elégedettsége különösen fontos volt az európai piacok számára, amelyek bár nem követték az előző hét végén a zuhanásban a Dow Jonest – a New York-i tőzsde ipari indexe több mint 3 százalékkal, történelmének második legnagyobb veszteségét könyvelte el a “majdnem fekete” pénteken -, idegesen figyelték a tengerentúli eseményeket. Nem csak a részvénypiaci mozgások, hanem a dollár szeszélyes árfolyam-alakulása is indokolta a feszültséget. Mindebben nem kis szerepe volt a német kamatlábakkal kapcsolatos várakozásoknak.

A Bundesbank, egyhavi szabadság után, múlt csütörtökön úgy döntött, hogy nem változtat sem a diszkont, sem a lombard kamatokon. A döntéshez biztatást adott, hogy a megelőző napokban a dollár “okosan” viselkedett, a zöldhasú, amelyet augusztus 8-án még 1,89 márkán jegyeztek, a döntés napján 1,85 márkás árfolyammal jelezte, hogy a márkának nincs szüksége művi beavatkozásra. Igaz ehhez az is kellett, hogy a tengerentúlon se támogassák kamatfegyverrel a zöldhasút. Ott azonban, elemzők szerint már-már csodával határos, hogy a gazdaság lendülete ellenére az árak kordában vannak, a fogyasztói árak júliusban mindössze 0,2 százalékkal emelkedtek, ez éves szinten 2,2 százalékot jelent, ami 1986 óta a legkedvezőbb adat. A termelői árak pedig, immár hetedik alkalommal ez évben, júliusban is visszaestek 0,1 százalékkal. A Fed tehát nem lépett, így a Bundesbank sem került kényszerhelyzetbe. Kedvezően alakult a Rajna partján a pénzkiáramlás tömegét jelző M3-as mutató, amely a júniusi 6,4 százalékról júliusban 5,7 százalékra süllyedt. A Buba végül is nem nyúlt az alapkamatokhoz, ám jelezve, hogy a márka sorsa korántsem közömbös a követendő monetáris politika szempontjából, a repokamatokat a szokásos két hét helyett, egy hétre rögzítették. A piac megértette az üzenetet, és az elmúlt csütörtökön még 1,84 márka felett jegyzett dollár pénteken 1,812 márkán zárta a kereskedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik