Gazdaság

KÜLKERESKEDELEM ÉS VERSENYKÉPESSÉG – Ágazati előnyök

A rendelkezésre álló adatok alapján az idén nem következik be külgazdasági egyensúlyromlás, ám középtávon korántsem hárult el ennek veszélye. Magyarországnak éppen ezért továbbra is stratégiai érdeke, hogy minél több külföldi befektetést vonzzon, valamint megakadályozza a nagyobb mértékű nyereségkiáramlást. Versenyképességi szempontból kedvező fejlemény, hogy az export húzóágazata a gépipar, s a legtöbb ágazat magyar exportjában feldolgozottabb áruk találhatók, mint a környező országok kivitelében.

Az ördögöt az elmúlt hónapokban többen felfestették a makrogazdasági mutatókat tartalmazó képzeletbeli falra. A javuló nemzetgazdasági adatok ellenére több szakértő úgy véli, hogy a külkereskedelmi mérleghiány tartósan magas szinten stabilizálódik, sőt elképzelhető, hogy ismét jelentősen megnő (Figyelő, 1997/16. szám). A külgazdasági pillanatfelvétel azonban nem mutat ilyen sötét képet.

Mind a külkereskedelmi, mind a fizetési mérleg egyenlege az egész évre várt időarányosnál kedvezőbben alakult – derül ki az első öt hónap statisztikáiból. Ebből, s a jelenleg regisztrált mintegy 1 milliárd dolláros külkereskedelmi és 659 millió dolláros folyó fizetési mérleghiány alapján valószínűsíthető, hogy tartható lesz az egész évre várható legfeljebb 3 milliárd dolláros külkereskedelmi és az annál mintegy egymilliárd dollárral kisebb fizetési mérlegdeficit. Figyelemre méltó és kedvező fejlemény, hogy a kivitel és a behozatal magasabb szinten reprodukálja a tavalyinál alig magasabb külkereskedelmi hiányt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint folyó áron az export és az import is 36 százalékkal haladta meg az 1996-os szintet, ugyanakkor összehasonlító áron a kivitel 18, míg a behozatal 20 százalékkal nőtt. Az eddig egymilliárd dollárra rúgó külföldi működőtőke-beáramlás előrevetíti, hogy ez a mutató is az előzetes számítások szerint – vagy annál valamivel jobban – alakul, és az év végére elérheti a 2 milliárd dollárt.

Az egyelőre minden tekintetben kedvező külgazdasági tendenciák miatt a külkereskedelmi mérleghiány drasztikus megugrása ma nem magyar probléma – mondta a Figyelőnek Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet és az Integrációs Stratégiai Munkacsoport (ISM) vezetője. Lengyelországnak és főleg Csehországnak inkább problémát okozhat a megszaladó deficit, hiszen a mikrostrukturális átalakulás, azon belül pedig a hagyományos szerkezetű és egyre inkább versenyképtelenné váló export új pályára helyezése a két regionális partnernél vontatottabban halad. Jövőre azonban ismét “elszaladhat” a hazai hiány, ami két – egymással összefüggő – jelenség következménye lehet. A modernizációs deficit, vagyis a beruházási import növekménye és az európai uniós társulási szerződésből adódó fokozatos vámlebontás egyaránt jelentősen növelheti a behozatalt. (A leértékelési ütem folyamatos mérséklése szintén a külkereskedelmi szaldó hiányát táplálhatja.)

Inotai András arra figyelmeztetett, hogy Magyarországnak hosszú távon is a jelenlegi nagyságrendű, nettó 1,5-2 milliárd dolláros tőkeimportra van szüksége. Kulcskérdés, hogy a külföldi cégek a jövőben is visszaforgassák a nyereséget magyar vállalataikba. Amennyiben ez nem így alakul, már 1998-ban is súlyos fizetési mérleggondokkal kell szembenézni. A külkereskedelmi és fizetési mérleg elszabadulása ellen a legjobb orvosság az importhelyettesítés, vagyis a beruházási importáruk felváltása magyar termékekkel. Az ISM vezetőjének becslése szerint így 2 milliárd dollár – tehát éppen a tervezett fizetési mérleghiány összege – “hozható haza”. Ez a feladat a magyar háttériparra vár – a hazai beszállítók remélhetőleg előbb-utóbb a piaci versenyben is méltó vetélytársai lesznek a külföldi cégeknek. Legalábbis ezt diktálná a közgazdasági logika. Egyelőre azonban a tapasztalat sok esetben ennek ellentmond: az Electrolux Lehelnél például a hazai beszállítói részarány három év alatt 70 százalékról 38 százalékra mérséklődött (Figyelő, 1997/31. szám). Kérdés, hogy az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) által kissé megkésve életre hívott háttéripari fejlesztési program milyen mértékben javítja a magyar beszállítók versenyképességét. Emellett, ha a megvalósul, további tőkevonzó és ezáltal a fizetési mérleget csökkentő tényező lehet az a pénzügyminisztériumi tervezet, amely szerint a kormány tíz évre szóló, 100 százalékos adókedvezménnyel kívánja a 3 milliárd forintnál többet beruházó befektetőket az elmaradott térségekbe irányítani.

Mivel a modernizációs indíttatású beruházási import megugrását, valamint a vámlebontásból fakadó behozatal-bővítést csak részben lehet kordában tartani, a külkereskedelmi és fizetési mérleg másik serpenyőjében lévő export növelése válik a deficitcsökkentés másik fontos eszközévé. A kivitel ugyanakkor – szűk és nyitott piac mellett – a növekedés legfőbb táplálója is. Az idei év tendenciáit elemezve egyértelműen megállapítható: az export és a növekedés húzó ágazata a gépipar. A gépipari termelés 51 százalékos bővülése és 69 százalékos exportnövekménye az év eddig eltelt részében messze meghaladta a többi ágazat élénkülési mutatóit (Figyelő, 1997/30. szám, illetve lásd grafikonunkat!). Ez még akkor is jelentős teljesítmény, ha alapvetően bérmunkakivitelről van szó – mondta Viszt Erzsébet, GKI Gazdaságkutató Rt. kutatója.

A gépgyártás élénkülése annál is inkább kedvező fejlemény, mert a regionális munkamegosztásban a Magyarországon gyártott áruk hozzáadott értéke magasabb, mint cseh és lengyel versenytársaiké – vélte Inotai András. Az ISM vezetője az 1995-ös exportstatisztikákat elemezve jutott erre a következtetésre, amiből kiderül, szinte minden ágazatra igaz, hogy a magyar kivitel feldolgozottabb termékekből áll, mint a cseh vagy a lengyel. Ez vélelmezhetően 1996-ban sem változott. A könnyűiparban a bérigényes és alacsony hozzáadott értékű áruk gyártása elsősorban Lengyelországra és újabban Romániára jellemző – tette hozzá a professzor. (Inotai András a közép-európai államok Németországba irányuló kivitelét elemezte, de miután a legnagyobb partnerországba szállított export Magyarország esetében 30, a lengyeleknél 40, a cseheknél pedig 35 százalékát teszi ki az összexportnak, vélhetőleg a tendenciák az összes OECD-kivitelre is igazak.)

A Figyelő által megkérdezett szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a regionális előnyök és a kétségtelen javulás ellenére továbbra is nagy a jelentős munkaerőt igénylő, feldolgozatlan termékek aránya a magyar exportszerkezetben. Sokat mond, hogy az OECD legfrissebb, Magyarországról szóló országjelentése szerint mind 1985-ben, mind pedig tíz évvel később a feldolgozott húsok vezetik a komparatív előnyöket felsoroló listákat. (A komparatív előnyt ebben az értelmezésben az export és az import különbségéből számították ki.)

Az IKIM napokban elkészült háttértanulmánya főként a pozitív versenyképességi változásokat húzza alá. A magyar feldolgozóipar exportorientáltságának kiemelkedően gyors növekedése összefügg az áruszerkezet gyors módosulásával: jelentékenyen megnőtt a közepes, illetve magas technológiával gyártott – elsősorban gépipari és vegyipari – termékek aránya. Bár a gépkivitel összességében nem haladja meg a behozatalt, egyes termékcsoportoknál – például a híradástechnikai berendezéseknél és a közúti járműveknél – a szaldó már pozitívra változott. Kedvezőtlen, hogy egyes dinamikusan bővülő termékek esetében – például számítógép-alkatrészek – a piaci részesedés nem nő, mivel a felvevőképesség ugyanolyan ütemben bővül, mint a magyar kivitel.

Az egy foglalkoztatottra jutó hozzáadott érték ágazatonkénti vizsgálata azt mutatja, hogy a közúti járműgyártásban és a villamosgép-gyártásban egyes országokhoz – így Németországhoz – képest; a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban és a fémtermékek gyártásában pedig minden viszonylatban előnye van hazánknak. Más forrás szerint a textiliparban, a cipőiparban és a faiparban az egy főre jutó hozzáadott-érték mutatók alapján Magyarországnak hátrányokkal kell szembenéznie. Néhány hazai komparatív előnyt mutató ágazat ugyanakkor zömmel nem exportra termel – ilyen a papíripar, vagy a kiadói és a nyomdaipari tevékenység – ezért kedvező hatásuk inkább a külföldi működőtőke vonzásában nyilvánul meg – áll az IKIM-jelentésben.

A gépipari kedvező tendenciákat némileg beárnyékolja, hogy nemzetközi összehasonlításban ebben az ágazatban is kirívóan alacsony a vállalati finanszírozású kutatás-fejlesztés aránya. Márpedig a kutatás és fejlesztés arányának növelése nélkül aligha képzelhető el makroszinten az az évi 10 százalékos termelékenységnövekedés, amelyek révén – egyes becslések szerint – Magyarország és a másik két közép-európai ország 2005-re elérhetné az európai uniós szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik