Gazdaság

JELENTÉS A HIPERGAZDASÁGRÓL – Vállalkozók és nábobok

Világszerte gyorsan nőtt a dollármilliárdosok száma. A leggazdagabb vállalkozó több mint 36 milliárd dolláros vagyonnal Bill Gates, a Microsoft főnöke maradt. A világ leggazdagabb embere azonban nem vállalkozó, hanem Brunei szultánja 38 milliárd dollárral.

Az amerikai Forbes gazdasági magazin adatai szerint az amerikai Bill Gates 36,4 milliárd dollár nettó vagyonnal (1997. júniusi állapot) a világ leggazdagabb vállalkozója maradt. Ő vezeti a legújabb Global 200 listát. A leggazdagabb hölgy ezen a listán a francia L’Oreal-örökösnő Liliane Bettencourt 8,4 milliárd dollárral. Eredetileg a Forbes egyszerűen a világ milliárdosait rangsorolta. Azonban – nem utolsó sorban a tőzsdei hossznak köszönhetően – ezek száma az utóbbi tíz év során közel 500 “szupergazdagra” háromszorozódott és ezért a Forbes nem csak a leggazdagabb, hanem egyben a világgazdaság legbefolyásosabb 200 személyiségének kiválasztása mellett döntött.

A Global 200 e klubjából eleve kizárták a “királyokat”, a “királynőket” és a “diktátorokat”. Ebbe a csoportba tartozik a világ leggazdagabb embere, nevezetesen Hassal al Bolkia, a kőolajban gazdag Brunei szultánja. Nettó vagyonát a Forbes 38 milliárd dollárra becsüli, míg a szaúdi Fahd király 20 milliárd dolláros és a brit II. Erzsébet királynő a koronaékszerekkel együtt 16 milliárd dolláros (koronaékszerek nélkül viszont csak 350 millió dollár) vagyont tud felmutatni. A Forbes összeállítása szerint a leggazdagabb diktátorok közé tartozik az indonéziai Szuharto elnök 16 milliárd dollárral, az iraki Szaddam Husszein 5 milliárd dollárral és a kubai Fidel Castro 1,4 milliárd dollár vagyonnal.

A Global 200 jegyzéken 60 személyiség az USA-ból, 56 Ázsiából és csak 44 származik Európából. A Forbes összeállítása is tükrözi az öreg kontinens gazdasági visszacsúszását. A svájciak továbbra is átlagon felüli súlyt képviselnek a Forbes összeállítása szerint. Mindazonáltal csak két helyet foglalnak el a Global 200 listán. Ezek a Roche-konszernben részes Oeri, Hoffman és Sacher családok 14,3 milliárd dollárral, Walter Haefner vállalkozó 6,4 milliárd dollárral (számítógépek, autók), a Landolt család 6,3 milliárd (Pharma), a Bertarelli testvérek 4,2 milliárddal (Pharma), Stephan Schmidheiny gyáriparos 3,0 milliárd dollárral, a cementüzletben aktív Thomas testvérek 1,9 milliárd és Nicholas Hayek óragyáros 900 millió dollárral.

A tavalyi évben még 11 svájci szerepelt a Forbes akkori milliárdos listáján. Az új ranglistáért felelős szerkesztőnő Kerry A. Dolan egy kérdésre válaszolva beismerte, hogy az új kiválasztási kritériumok szükségszerűen szubjektívek is voltak; emellett azt is láttatni engedte, hogy a Forbes a gazdagokat vagyonuk mellett “nemzetközi kisugárzási erejük és a globális gazdaságban képviselt jelentőségük” alapján is sorolta.

A Forbes a Global 200-ból ismét kiválasztotta a 10 legkreatívabb és sikeresebb üzletember “hatalmi elitjét”. Bill Gates ebben a csoportban is szerepel. A második helyen áll Alwaleed Bin Tala szaúdi herceg és pénzember (11 milliárd dollár), aki mint “fehér lovag” megkísérli átszervezni a pénzügyileg megingott vállalatokat és például lényegesen hozzájárult a Citicorp amerikai nagybank szanálásához. A hatalmi elit listájának harmadik helyére választották Li Kaj-sing hongkongi ingatlan és távközlési vállalkozót (11 milliárd dollár), akit Robert Kok malajziai vállalkozó követ (7 milliárd dollár), aki egyebek között egy nemzetközi szállodakonszernt irányít és megszerezte a Coca-Cola palackozási jogot Kína területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik