Gazdaság

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A 400 millió dollár értékű magyarországi svéd befektetések döntő részét a Wallenberg-csoport néven közismert Investor AB hajtotta végre. A jelentősebb invesztorok közül csupán a zöldmezős beruházásokban élenjáró Tetra Pack (lásd a táblázatot!) nem tartozik az Investorhoz. A tisztán magánvállalkozásként számon tartott üzleti csoport svédországi jelentőségét jól szemlélteti az a tény, hogy a stockholmi tőzsdén jegyzett társaságok 40 százaléka a Wallenberg-csoporthoz tartozik. Elemzők szerint az Investor legfőbb riválisa a svéd piacon a Volvo, bár egyes vélemények szerint nem zárható ki az sem, hogy a nagy autógyár is a vállalatóriás vonzáskörébe kerül idővel. Mindenesetre tény, hogy az Investorhoz tartozó Electrolux egykori elnöke, Leif Johansson jelenleg a Volvo vezetője. A Wallenberg-csoport több ágazatban jutott meghatározó tulajdonrészhez, így a gépgyártásban, a gyógyszeriparban, a telekommunikációban, a pénzügyi szférában és az erdőgazdaságban.

Az Investor-cégek közül az Electrolux utáni második legjelentősebb magyarországi befektetést a gyógyszergyártásban világhírűvé lett Astra hajtotta végre. A forgalmat tekintve a svéd invesztíciók közül az Ericsson áll a második helyen. A befektetett értéknél jelentősebb a teherautógyártásban kiemelkedő eredményt elért Scania jelenléte. Néhány svéd beruházás – mint megtudtuk – nem része az említett 400 millió dolláros összegnek, hiszen azokat az északi cégek más országban működő leányvállalataikon keresztül bonyolítják le. Az Investoron kívül eső Ikea például holland érdekeltsége révén invesztált Budapesten.

A szintén a Wallenberg-csoporthoz tartozó Saab – a British Aerospace-szel együtt – Gripen típusú gépeivel a magyarországi harcirepülőgép-tenderre pályázik. A tender kiírása a közeljövőben várható, értéke az előzetes becslések szerint 1-1,5 milliárd dollár. A magyar kormánnyal 1995 szeptemberében írták alá azt az előzetes ellentételezési egyezményt, mely szerint – abban az esetben, ha a Saab nyeri a tendert – “figyelembe veszik” a Saab, illetve a tulajdonos Investor AB exportnövelését és beruházásait. Hasonló szerződést kötött azóta további négy pályázó is.

Kukucska Pálné, az IKIM ellentételezési-kereskedelmi bizottságának titkára a Figyelőnek elmondta: 1995. szeptember 13-a, vagyis a szerződés aláírása és 1997. március 31-e között az IKIM összesen 84,5 millió dollár többletexportot regisztrált az Investor-csoportnál, ami teljes mértékben az Electrolux kivitelének köszönhető. (Az összeg az 1993-1994-es export átlagához képest mért növekedést mutatja.) A Wallenberg-csoport cégeinek külpiaci eladásai tehát a Saab-British Aerospace esélyeit növelik. A Saab-szerződés hatálya alá egyébként – információink szerint – 31 cég tartozik. Balázs László, a Saab képviselője szerint az export és a beruházások összértéke – az IKIM által még el nem ismertekkel együtt – március óta 105 millió dollárra nőtt. Kertész Tibor, az Electrolux elnöke a vadászrepülőgép-tenderrel kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy azt még az idén kiírják. Mint megtudtuk, a volt Electrolux-vezér számos megbízatása közül az egyik az lesz, hogy sikerre vezesse a Saab-British Aerospace konzorciumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik