Gazdaság

INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM – Leltárhiány

A jelek szerint hazánkban is felgyorsul a felkészülés az információs társadalom kiépítésére. Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Infórum) a majdani résztvevők munkáját hivatott segíteni.

Az Infórum céljai markánsan különböznek a klasszikus szakmai érdekképviseletekétől. E szerveződés ugyanis nem egyetlen, jól meghatározható körben mozog, hanem arra törekszik, hogy valamennyi piaci szereplő érdekeit egybeötvözze. A június végén tartott alakuló közgyűlésén elfogadott program szerint az Infórum az informatika egészét képviseli, nem téve különbséget gyártók, szolgáltatók, felhasználók, kutatók között. A közös érdek nem csupán az erkölcsi és anyagi megbecsülés növelése; a fő cél, hogy az informatika egyre nagyobb teret hódítson magának idehaza.

Az információs társadalom Amerikában felfestett jövőképe lassan a megvalósulás küszöbére ér Európában is, de a polgárok – különösen a hátrányos helyzetű Közép- és Kelet- Európában – ebből egyelőre vajmi keveset vesznek észre. A magyar államigazgatás számítógépesítése az erőfeszítések ellenére is igen lassan halad. A közszolgálati információs rendszerek hiányosak, az adatszolgáltatás nehézkes. A hivatalos közlések szerint az állam évi 30 milliárd forintot költ informatikai fejlesztésre, a megvalósulás tényeiről azonban alig hallani. Bizonytalan az informatikai ipar gazdaságban elfoglalt súlya is: nincs pontos adat arról, mekkora a forgalma, milyenek az eladási és vásárlási szokások, milyen fejlesztések válnak nemzetközileg piacképessé. Az sem tudható, milyen összetételű a gyakran dicsért, ám alig megmutatkozó szürkeállomány az egyetemek, kutatóintézetek körül, s mi történik a frissen diplomázókkal. Szintén feltáratlan az a társadalmi kör, amelyik vevő lehet az informatikai eszközökre, szolgáltatásokra.

A leltár tehát óriási hiányokat jelez. A lyukak betömésére – jelentős állami szerepvállalás mellett (mint például középiskolai Internet-projekt) – olyan összefogással lehet erőket mozgósítani, amelyben tehetsége szerint az informatikai ipar, a szolgáltatás, képzés és kutatás minden szereplője részt vállal. A cél ugyanis nem kisebb, mint felkészíteni a polgárokat a társadalom jelentős átalakulására, amely az uniós csatlakozással párhuzamosan megy végbe. Ezért nemcsak a diákokat kell megtanítani az információszerzés és továbbítás korszerű módozataira, hanem a szüleiket is.

Az informatikai rendszerváltásra a politikai és gazdasági elitnek is fel kell készülnie. Ehhez olyan környezetet kell teremteni, amelyben az eszközök és szolgáltatások egyre rugalmasabban, átláthatóbban és ellenőrizhetően kerülhetnek a gazdasági életbe. Az informatika az importszabályozás enyhítését, a vámok és adók átgondoltabb rendszerét igényli, hogy mindinkább megfelelhessen a sürgető kényszereknek.

Az Infórum tervei között ezért olyanok elképzelések is szerepelnek, mint a “Számítógépet mindenkinek!” akció, az informatikai ismeretterjesztés erősítése, a döntéshozók és közvélemény-formálók megnyerése. Magyarországnak a régió informatikai fejlesztő központjává kell válnia, hogy megtalálja méltó helyét az új világban. Ezt pedig csak a marketing, a média és a szakma összefogásával lehet megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik