Gazdaság

KÖLTSÉGVETÉSI EGYENLEG – Ahogy eltervezték

Idén várhatóan csak a tb-alapoknál kialakult deficit okozhat költségvetési problémát; a büdzsé bevételi és kiadási sarokszámai ugyanis öt hónap után alapvetően az előirányzatoknak megfelelően alakulnak.

Május végén, az előzetes várakozásoknak megfelelően 150 milliárd forintot tett ki a központi költségvetés ez évi összesített hiánya. A helyi önkormányzatok nélkül számított konszolidált költségvetés helyzete ennél valamivel rosszabb: 176,9 milliárdos deficitet mutat. Ezen belül – a központi büdzsé hiánya mellett – további pozícióromlást okoz, hogy a tb már eddig 34,8 milliárd forintnyi hitelt igényelt a Kincstári Egységes Számláról (KESZ). A tb hiányáról ugyan pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de a tapasztalatok szerint ez körülbelül akkora, amekkora összeget a két alap a KESZ-ről felvesz. Némileg javítja az államháztartás helyzetét, hogy az elkülönített állami pénzalapok 7,9 milliárd pozitívummal zárták az első öt hónapot. (A pénzügyi tárca számításai szerint valószínűleg jó a pénzügyi pozíciójuk a helyi önkormányzatoknak is, hiszen összesített betétállományuk május végéig 20-30 milliárd forinttal emelkedett.)

A központi költségvetés 933,9 milliárd forintos bevételi oldala az elvárásoknak megfelelően alakult, ezen belül azonban az időarányosnál sokkal nagyobbak a költségvetési intézmények saját bevételei – május végén az éves előirányzat 56,9 százaléka teljesült. Az 1083,9 milliárd forintos kiadási oldalon sem voltak különösebb problémák, igaz, a fenti intézmények saját forrásból finanszírozott kiadásai meghaladták bevételeik teljesülését is, s elérték az 59,2 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik