Gazdaság

MÉRLEGEN A PÉNZÜGYI EREDMÉNYEK – Mi csörög a malacperselyben?

A Szerencsejáték Rt. 1996-ban tovább szilárdította és bővítette piaci pozícióit, és dinamikus növekedési pályára állt - értékelte Medgyessy Péter pénzügyminiszter, az állami tulajdonos képviselője a Szerencsejáték Rt. 1996-os tevékenységét a május 16-i alapítói értekezleten.

A Szerencsejáték Rt. alapítói értekezletén a tulajdonos jóváhagyta a társaság 1997-től 2000-ig tartó üzleti stratégiáját, és megállapította: az 1995-97-es időszakra kidolgozott középtávú stratégia megvalósítása a derűlátó várakozásokat is meghaladóan sikeresnek bizonyult. Mint Dr. Pongrácz Antal elnök-vezérigazgató elmondta, még a jogelőd, vagyis az OTP Sportfogadási és Lottóigazgatóságának történetében sem igen fordult elő, hogy a szerencsejátékok forgalmából származó bevételek reálértéken is növekedjenek. Az 1991-ben alapított Szerencsejáték Rt. az első néhány évben tartósan 14-15 milliárd forintnyi bevételt ért el, majd 1994-től indult el az intenzívebb növekedés (lásd ábránkat). Az árbevétel 1996-ban az azt megelőző évhez képest 29 százalékos növekedéssel, 29 milliárd forintot ért el, ami a tavalyi év árszínvonal-változásának indexéhez képest négy százalékpontnyi többletet jelent. Tavaly a lakosság fogyasztása is csökkent, ám ez a szerencsejátékoknál olyannyira nem éreztette hatását, hogy régóta nem látott expanziót tapasztaltak. Ennek oka először is a szervező – a Szerencsejáték Rt. – jó piaci munkájában keresendő – állítja Dr. Pongrácz Antal. 1997-re 35,2 milliárd forint árbevételt irányoztak elő, ami 21,4 százalékos emelkedést jelentene. A Szerencsejáték Rt. adózás előtti eredménye 3,3 milliárd forint, ez 17,8 százalékos emelkedés 1995-höz képest. A sikeres üzleti év lehetővé tette, hogy a társaság megközelítőleg 12 milliárd forinttal, az 1995-öshöz képest 30 százalékkal magasabb összeggel járuljon hozzá az államkincstár bevételeihez. Az osztalék ezen belül kereken egymilliárd forint volt.

Az alapítói értekezlet személyi változásokat is hozott: az igazgatóság elnöki székébe Dr. Pongrácz Antal vezérigazgató került. Az eddigi elnök: Náray László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője a továbbiakban az alelnöki teendőket látja el. Az igazgatóság tagjai lettek: Varga László, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Vértes András, a Gazdaságkutató Intézet elnök-vezérigazgatója. A felügyelőbizottság új tagja Torma Imre, a Termék és Logisztikai Vezetői Klub főtitkára lett.

Keresztes Péter vezérigazgató-helyettes elmondta: a cég a gazdálkodás területén is maximális biztonságra törekedett. Az agresszív marketing-politika és a játékok választékának biztos háttérrel végrehajtott bővítése eredményezte a kiugróan magas árbevétel-növekedést, ami a költségek szigorú csökkentésével járt együtt. Az 1994 végén jött menedzsment korábbi feladata, a pénzügyi stabilitás helyreállítása megtörtént, így a fogadók pénze megvan, még akkor is, ha netán egyszerre lenne meg a mostani 722 milliós rekord ötösnyeremény a lottón és 350 milliós főnyeremény a Kenón. Az utóbbi néhány évben a cég a szigorú belső pénzügyi fegyelemre épülő kontrolling-monitoring-rendszert épített ki: saját maguk, azaz az 1200 dolgozó és az ügynöki hálózat számára 92 gazdálkodási szabályt hoztak.

Emellett megszüntették a kapcsolatot a Szerencsejáték Rt. körül a múltban létrejött és azóta feleslegesnek ítélt érdekeltségekkel. Ezek közös jellemzője volt, hogy az 1991-től 1994-ig tartó időszakban alakultak ki, és “inkább vitték, mint hozták a pénzt”. Keresztes Péter vezérigazgató-helyettes ezt kiegészítve elmondta: a leválasztási folyamat 1995-ben kezdődött el, és az utolsó kisebb egységek értékesítésével tavaly ért véget. Emellett hét érdekeltségüket tartották meg és vonták be a konszolidációba. A portfólióba vont társaságok forgalma nem éri el a Szerencsejáték Rt. forgalmának hetedrészét. Közülük Keresztes szerint négy érdemel említést. Száz százalékban tulajdonosok a folyamatosan és eredményesen működő Fortuna Reklámügynökség Kiadói Kft.-ben. Közel százszázalékos részesedésük van a kaszinóturizmusra alapult Amitours utazási irodában, amelyről azért nem mondott le a cég, mert a veszteséges vállalkozás megszüntetésével, a tőkeszegény részvényesek tulajdonrészeinek megvásárlásával 1996-ban itt is lehetőség mutatkozott a nyereséges gazdálkodásra. A Casinos Hungary-csoport révén a devizás és a forintos játékkaszinó-üzletágban is érdekeltek. A devizás üzletágat képviselő Első Magyar Játékkaszinó Társaságban 70-30 százalékban, míg a forintos szórakozást nyújtó Magyar Játékkaszinó Kft.-ben 50-50 százalékban osztozkodnak osztrák partnerükkel. Kaszinóérdekeltségük 11 egységet működtet. Ezenkívül van egy oktatási és szerviz kft.-jük. A portfólió összességében eredményesen működött; árbevétele és adózás előtti eredménye tekintetében 1997-ben is reálértékben mért növekedést várnak el tőle.

A társaság fajlagos eredménye a magas gépesítési költségek miatt nem nőtt – adta tudtunkra Keresztes Péter. Ezt elsősorban az on-line rendszer kiteljesedése és az ehhez kapcsolódó adatátviteli költségek, másrészt a megváltozott marketing-politika miatt megnövekedett kiadások okozták, ám ezek az idén, illetve az elkövetkezendő években várhatóan jelentős bevételnövekedést és hatékonyságjavulást eredményeznek majd. Az egy főre jutó árbevétel az idén – a további 2-3 százalékos létszámcsökkentés miatt is – a tervek szerint 25 százalékkal nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik