Gazdaság

KÖZÉPBANKI KÖZGYŰLÉSEK – Tartalékolók

A nagybankok mellett két középbank tartott közgyűlést az elmúlt héten: az Agrobank beolvadása utáni első teljes üzleti évét záró Mezőbank, illetve a hitelintézetek között "kivételezett" helyzetben lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB). S bár osztalékra az idén csak utóbbi tulajdonosai számíthatnak, mindkét bank kiegyensúlyozott gazdálkodásról és javuló üzleti eredményekről számolhatott be.

A harmadik teljes üzleti évét záró MFB adózott eredményéből 422 millió forintot általános tartalék képzésére, 500 milliót pedig osztalékfizetésére fordítottak. A mérleg szerinti eredmény ezek után 1,4 milliárd forint lett, amelyet az eredménytartalékba helyeztek. Az állam fejlesztési tevékenységét támogatni hivatott bank mérlegfőösszege tavaly 59 százalékkal nőtt, elsősorban a hitelezési és befektetési tevékenység bővülésének köszönhetően. Az MFB 21 milliárd forintnyi – az egy évvel korábbinál 10 milliárd forinttal több – hitelt helyezett ki, zömmel beruházási kölcsönök formájában, a különféle vállalkozásokban szerzett részesedések együttes összege pedig elérte a 28 milliárd forintot. A hitelintézet tőkehelyzete – a tavaly végrehajtott tőkeemelés nyomán – javuló képet mutat: saját tőkéje az év végére közel 30 százalékkal haladta meg az 1995 végi 31,6 milliárdot, tőkemegfelelési mutatója pedig megközelítette az ötven százalékot. Az MFB közgyűlésén döntöttek a bank tulajdonában álló két hitelintézet, a Konzumbank és a Corvinbank összeolvadásáról is (Figyelő, 1997/17. szám).

Az idén sem számíthatnak osztalékra a Mezőbank tulajdonosai, jóllehet a hitelintézet tavaly számottevő adózott eredményre tett szert. Ezt azonban az igazgatóság javaslatának megfelelően teljes egészében az általános tartalék feltöltésére fordítják, amelynek hiánya még így is eléri az 575 millió forintot. E kedvezőtlen tény ellenére a Mezőbank tavaly javuló gazdálkodásról számolhatott be tulajdonosainak: a mérlegfőösszeg 89,7 milliárdról indulva 8 százalékkal növekedett, mindeközben az Agrobankkal történt egyesülést követően megszilárdult a tőkehelyzet. A bank küszöbönálló privatizációjával kapcsolatban várhatóan ezen a héten, a Kormányzati Ellenőrzési Iroda vizsgálatának lezárulta után dönt majd a legfőbb tulajdonos, a Pénzügyminisztérium. Az ellenőrzésre a Mezőbank work-out szervezetének, a Rizikó Kft.-nek adott 5,5 milliárd forintos állami garanciavállalás miatt (Figyelő, 1997/17. szám) került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik