Gazdaság

Összefoglaló megállapítások

– A vállalatok kapcsolati rendszereiben a beszállítói kapcsolatokat érte a legfontosabb megrázkódtatás; a kapcsolatok jelentős része egyszerűen megszűnt. Érvényes ez a hazai kooperációs csatornákra, de még inkább a volt KGST-beszállítások rendszerére. A hazai együttműködési rendszerek egy részét helyre lehetett állítani, a volt KGST-országokkal azonban a vállalatközi együttműködések súlyos és tartós hanyatlásának lehettünk tanúi, s ez mind az értékesítésben, mind a beszerzésekben érezteti hatását. Ennek a fejleménynek a versenyképesség szempontjából kedvező hatása lehet abban az esetben, ha az új beszállítások jobb minőségűek, olcsóbbak – javuló hazai teljesítmények mellett ez valószínűsíthető.

– A hazai beszállítói kapcsolatok jelentős részét sikerült helyreállítani (sokszor felszámolt cégek utódaival) vagy újakkal helyettesíteni. A hazai beszállításokra leginkább a nagyméretű és állami tulajdonú cégek támaszkodnak, de a külföldi tulajdonú vállalatok hazai beszállítói köre is egyre bővül. A három tulajdonosi csoportban egyöntetűen többségben voltak azok a cégek, amelyek beszerzéseik több mint felét magyar szállítóktól rendelték. Ez mindenképpen arra utal, hogy a vizsgált időszak végére a vállalatok működése stabilizálódott, versenyképessége javult, hiszen máskülönben nem tudnák felvenni a versenyt a liberalizált importtal. A komoly exportteljesítményt felmutató cégek köre is számottevő.

– Az átalakulás során megrendült helyzetű vállalatok egy jelentős csoportja még mindig gyenge, függő helyzetben működik. Ezek között jelentős mértékben elterjedt együttműködési forma a bérmunka. A gyenge piaci helyzetű cégek elsősorban a közepes méretű, többnyire hazai magántulajdonban levő cégek közül kerülnek ki.

– A külföldi tulajdonban lévő vállalatoknál vertikális kapcsolataik tekintetében nem tapasztaltunk kiugró eltéréseket a hazai cégekhez viszonyítva. Az exportban és az importban is nagyobb a részesedésük az átlagosnál; sok közöttük az egyszerű továbbfeldolgozó (bérmunkavégző), de nem ez a fajta tevékenység a legjellemzőbb. Arra utaló jeleket, hogy a magyar beszállítókat hátrányban részesítenék, nem találtunk.

– A beszerzések szerkezetében tapasztalt stabilitás mindenképpen kedvező a versenyképesség szempontjából. A beszállítói és értékesítési kapcsolatokat a vállalatok igyekeznek tartós szerződéses megoldásokkal biztosítani. A tartós kapcsolatok legfontosabb in dokai a stabilitással, kiszámíthatósággal függenek össze. A minta több mint negyed része mind értékesítéseiben, mind beszerzéseiben 40 százalékot meghaladó mértékben alkalmaz tartós szerződéses együttműködést.

– A tartós szerződéses együttműködési formákat az érintettek nem tekintették stratégiai szövetségnek. A szövetségek kialakulása lassúbb a tartós beszállítói kapcsolatoknál. Szövetségeket nemcsak beszállítók, hanem potenciális versenytársak is kötnek egymással. A versenytársakkal kötött marketing/értékesítési szövetségek nyilván nem beszállítói együttműködésre irányulnak, hanem közös piaci fellépésre, amit gyakran termelési együttműködés is kísér. Az együttműködések ilyen komplex rendszere feltehetőleg nagymértékben javítja az érdekelt felek versenyképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik