Gazdaság

TVK – Újabb árrobbanás előtt?

Több egybehangzó jel is arra utal, hogy a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényeseire a jövőben szép hónapok várnak. Nemcsak azért, mert a társaság 1997 első negyedévében a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest 60 százalékkal, 2,75 milliárd forintra növelte adózott eredményét, míg nettó árbevétele 39 százalékkal emelkedve megközelítette a 20 milliárd forintot, hanem azért is, mert több, a társaság gazdálkodását előnyösen érintő esemény várható ebben az évben.

Az 1995-ös 10,5 milliárd forintos rekorderedmény megismétlésére esélyt adó első negyedéves profit a növekvő értékesítés mellett elsősorban a világpiaci árak kedvező alakulásának köszönhető. A költségoldalon fontos tényezőnek számító alapanyag, a vegyipari benzin világpiaci átlagára ugyan 28 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit, de az első negyedévben határozott csökkenést mutatott. Eközben a TVK legfontosabb késztermékei – a polipropilén, a HDPE, az LDPE – átlagára mintegy 15 százalékkal nőtt. A bruttó fedezet ennek következményeként jelentősen emelkedett, ráadásul a társaság vezetése szerint a TVK számára fontos termékárakban a közeljövőben nem várható komolyabb változás, azaz egyelőre marad az első negyedévre érvényes kedvező gazdálkodási környezet. A nettó árbevétel növekedését segítheti az is, hogy 1997-ben az olefingyár nem öt, hanem csupán a rekonstrukciós munkák elvégzéséhez szükséges három hétre áll le, a hazai műanyag-felhasználás növekedése pedig várhatóan meghaladja majd a GDP növekedésének ütemét.

Az idei gazdálkodás eredményességét azonban két rendkívüli tétel is jelentősen befolyásolhatja. Várhegyi Miklós elnök-vezérigazgató egy közelmúltbeli sajtóbeszélgetésen kijelentette: biztató tárgyalások folynak az ÁPV Rt.-vel az adózott eredményt mintegy 5 milliárd forinttal növelő privatizációs ellenértékhányad kifizetéséről. Emellett jó esély mutatkozik arra is, hogy az idén a társaság ötvenszázalékos adókedvezményben részesüljön, ami a Figyelő becslése szerint több mint 1 milliárd forinttal emelhetné a nettó eredményt. Az adókedvezmény eléréséhez ugyanis ebben az évben legalább 1 milliárd forintos beruházásra, valamint az exportárbevétel 25 százalékos növelésére lenne szükség. A beruházási követelménynek a TVK Rt. már csak az olefingyár idén befejeződő rekonstrukciója kapcsán is megfelel, az exportárbevétel pedig az első negyedévben 30 százalékkal emelkedett.

A társaság vagyonát emeli a könyvekben nem egészen 1640 forintos áron szerepeltetett több mint 3 millió darab saját részvény is, amelyeket ma a piac 2750 forintos árat figyelembe véve 3,4 milliárd forinttal értékel többre, mint az 1996-os mérleg. Ezt a számot csökkenti, hogy a TVK 12,5 százalékos sajátrészvény-állománya lesz a bázisa a társaság 126 vezető beosztású munkavállalója számára elérhető kedvezményes részvényvásárlási programnak. Ebben az érintettek három év alatt az alaptőke öt százalékát hívhatják le a tavalyi privatizációban kialakult, dollárban számított értékesítési áron. Öt százalékot a társaság az értékpapírtörvény alapján tartósan birtokolhat, a maradék 2,5 százalékot pedig – nem kis árfolyamnyereséggel – a jövőben piacra kell dobni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik