Gazdaság

RICHTER GEDEON – A negyedév meglepetése

A legoptimistább várakozásokat is felülmúló első negyedéves eredményeket publikált a Richter Gedeon Rt. A legnagyobb hazai gyógyszergyár árbevétele az év első 3 hónapjában 12,8 milliárd forint (74,5 millió dollár) volt, ami az előző év azonos időszakához képest 35,9 százalékos (dollárban 11,4 százalékos) növekedésnek felel meg. A társaság exportorientáltsága tovább nőtt, a magyarországi eladások már csak az árbevétel 35,4 százalékát tették ki a tavalyi 35,9 százalékkal szemben. Mivel exportbevételének döntő hányadát a vállalkozás dollárban realizálja, a kiugróan sikeres első negyedév részben a zöldhasú nemzetközi devizapiacokon tapasztalt erősödésének tudható be.

Külön érdemes kiemelni a belföldi árbevétel 34 százalékos – a fogyasztói árindex 19 százalék körüli emelkedését nagymértékben meghaladó – növekedését. A reálbővülés annak ellenére következett be, hogy az év elején a Richter csupán 10 százalékkal volt képes az árait emelni.

A hazai sikerben nagy szerepe van az Ednyt nevű készítménynek – amely a cég első számú bevételforrásává vált -, valamint a fogamzásgátló szereknek. A vény nélkül kapható termékek közül a Centrum multivitamin a legmeghatározóbb. Jelenlegi 10 százalék feletti hazai piaci részesedésével a Richter átvette a vezetést a sokáig élen járó Egistől. A helyezés megőrzése érdekében a gyógyszergyár újgenerációs fogamzásgátló szereket is piacra dobott az első negyedévben.

Az exportárbevétel közel fele a Független Államok Közösségéből származik, ez a piaci szegmens bővült a legnagyobb mértékben: 71 százalékkal, 3,9 milliárd forintra (illetve 40,1 százalékkal, 22,7 millió dollárra). A cég legfőbb vonzerejét jelentő orosz és ukrán piaci részesedés növekedésében nagy szerepet játszik a tavaly kiépített marketinghálózat, s nem utolsósorban a Cavinton nevű, Magyarországon is jól ismert termék. Tovább folytatódott az oroszországi vegyesvállalati formában működő termelőegység építése (eddig 192 millió forintot költött rá a Richter), az átadás még ebben az évben esedékes.

Közép-Európában Lengyelország jelenti a meghatározó piacot, a délkelet-ázsiai térségben pedig Vietnam, illetve Kína lehet a fő célpont. Az utóbbiban rejlő, ma még kihasználatlan lehetőségekre utal, hogy a társaság januárban megnyitotta kirendeltségét Pekingben.

A forgalombővülést meghaladó mértékben nőtt a vállalat eredményessége. A gyógyszer-ipari ágazatban ez megszokott dolog, hiszen a költségek igen nagy része a kutatási-fejlesztési ráfordításokhoz kapcsolódik. A Richter üzleti eredménye 60,3 százalékkal, 4,3 milliárd forintra nőtt (dollárban 31,9 százalék volt a bővülés mértéke), az adózás előtti és utáni eredmény (a cég társaságiadó-mentességet élvez) pedig majdnem pontosan 5 milliárd forint lett, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 53,4 százalékos emelkedés (dollárban 25,9 százalék).

A meglepően jó adatokra a piac is kedvezően reagált: a Richter-részvények árfolyama az idén mintegy 50 százalékkal nőtt, s megközelítette a 15 000 forintot.

A befektetők érdeklődésének középpontjában a most zajló alaptőke-emeléssel egybekötött részvénykibocsátás áll, amelynek eredményeként várhatóan 2,8 millió darab részvény kerül a piacra. Ebből 1,8 milliót a jelenleg 28,6 százalékban tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ad el a portfóliójából. A fennmaradó egymillió részvény értékesítéséből befolyó 13,5 milliárd forint körüli összeggel pedig a Richter saját tőkéje emelkedik majd.

A nagy kérdés az, hogy mire fordítja majd a pénzt a vállalat, hiszen már eddig sem szenvedett likviditáshiányban (az értékpapírok és a pénzeszközök értéke az első negyedév végén 9,7 milliárd forint volt). A legvalószínűbbnek egy lengyel, orosz vagy ukrán vállalat felvásárlása tűnik, hiszen új cég létrehozásához már a meglevő forrásokra támaszkodva is hozzáfoghatott volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik