Gazdaság

OTP – Gyors növekedés, emelkedő árfolyam

Az 1996. évinél 38,6 százalékkal magasabb, összesen 4 milliárd 664 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárta az OTP Bank Rt. az idei első negyedévet. Adózás utáni eredménye csaknem 48 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 3,8 milliárd forintot.

Az OTP-csoport konszolidált adózás előtti eredménye túllépte a 6 milliárd forintot; ez közel 49 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A leányvállalatok tehát egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a csoport nyereségéhez. Az utóbbi időben a tőzsdén kívüli piacon is aktív OTP Értékpapír Rt. kifejezetten eredményes negyedévet zárt, de a Budapesti Árutőzsdén piacvezető, túlnyomórészt határ-idős devizaügyletekkel foglalkozó OTP Forex Kft. és a gépkocsivásárlások finanszírozására szakosodott Merkantil Bank Rt. teljesítményére sem lehetett panasz. Az OTP-Garancia Biztosító gazdálkodását viszont az erőfeszítések ellenére sem sikerült nyereségessé tenni.

A bank mérlegfőöszszege március 30-ig 1324 milliárd, míg a konszerné 1387 milliárd forintra emelkedett, ez a tárgyidőszakhoz képest 16, illetve 20 százalékos növekedést jelent. A bank saját tőkéje hat százalékkal haladta meg az 1996. december 31-i értéket, és megközelítette az 54 milliárd forintot, tőkemegfelelési mutatója pedig a negyedév végén 15 százalék felett volt. Az egy részvényre jutó – a banknál lévő közel 1,5 milliárd forintos sajátrészvény-állománnyal nem számoló – hígítatlan eredmény 150,12 forint, a higított pedig 137,21 forint volt, ami jelentős emelkedést mutat.

A korábban folyósított hitelek minősítésének kismértékű romlása miatt a banki hitelállomány nem javult tovább, ellenben a kockázati céltartalékképzés 1,4 milliárd forinttal emelkedett, s ez 125 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az OTP-részvények árfolyama a március közepi 3300 forintos mélypont után az elmúlt hetekben kisebb-nagyobb ingadozásokkal tarkítva, de folyamatosan emelkedett. Az elmúlt napokban a 4200-4300 forintos ársávban forogtak a papírok. Korábban a piacon egy komolyabb, ötszázalékos csomagot összevásárló befektetőről terjedtek el pletykák, amelyeket csak erősítettek azok az ÁPV Rt. részéről elhangzott nyilatkozatok, miszerint a privatizációs szervezet megfelelő törvényi felhatalmazás birtokában tovább csökkentené a legnagyobb hazai bankban lévő tulajdonrészét. Az ügy mára elaludt, a részvény árfolyamkilátásaival kapcsolatosan azonban az elemzők többsége optimista: az OTP ott van a külföldiek által is keresett magyar blue chipek táborában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik