Gazdaság

DANUBIUS HOTELS – Jól bevásároltak

Az első szembeötlő változás a tavalyi év első negyedévének végén publikált eredményadatokhoz képest a HungarHotels bekebelezésének, illetve az ezzel együtt járó konszolidálásnak a következménye. A nettó eszközérték 12,048 milliárd forinttal gyarapodott, az első negyedéves árbevételből pedig 1,16 milliárd forinttal részesedik a HungarHotels. (Az összehasonlíthatóság kedvéért a társaság vezetősége – bár a konszolidálásnak alapja nincsen – korrigálta a bázisadatokat, és így tette közzé negyedéves gyorsjelentését.)

A forgóeszközök – elsősorban a pénzeszközök – állományának csökkenése a HungarHotels vételára január 6-i kifizetésének tudható be. A kötelezettségek értékének megugrása ugyancsak a HungarHotels megvásárlásához felvett 25 millió márka éven belül, illetve 50 millió márka éven túl lejáró hitelnek a következménye. A kötelezettségek között konszolidálták a Helia Rt. 15 millió márkás hosszú lejáratú adósságát is.

A hárommilliárd forintot meghaladó árbevétel 54,3 százalékát a Danubius szállodák adták, a HungarHotels szállodák részesedése a bevételekből 37,7 százalék. A maradékot majd teljes egészében a Helia “hozta”. A szállodák foglaltsága csoportszinten két százalékponttal, 44,3 százalékra nőtt. Ezen belül a Danubiusé 54, a HungarHotels szállodáké 36,7 százalék.

A pénzügyi műveletek egymilliárdos eredménye egyrészt a HungarHotels megvásárlásához felvett hitel 86 millió forintnyi kamatköltségéből, másrészről viszont a privatizáció során felhasznált kárpótlási jegyekkel elért 1,05 milliárd forintos nyereségből tevődik össze. Így a csoport adózás előtti nyeresége meghaladta a 600 millió forintot.

A társaság részvényeinek árfolyama az év eleji hossz jótékony hatására 6600 forint fölé emelkedett. A ma jellemző hatezer forint alatti árszintről akkor várható számottevő elmozdulás, ha a HungarHotels megvásárlása a nyereségesség tekintetében is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik