Gazdaság

IMF-VILÁGBANK KÖZGYŰLÉS – Jótékonykodók

Uganda után Bolívia, a Burkinai Köztársaság és Elefántcsontpart az a három legszegényebb fejlődő ország, amelynek adósságából elengednek - erről állapodtak meg az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésének zárónapján Washingtonban.

Az adósságelengedésben a Párizsi Klub hitelező kormányai is részt vesznek, a feltételeket velük együtt dolgozzák ki. Általában az adósságok 20 százalékának leírásáról van szó. A fő feltétel, hogy az érintett országok kötelezettséget vállaljanak az IMF és a Világbank által felügyelt gazdasági reformok megvalósítására.

Németország és más ipari országok aggályosnak tartják, hogy a programba csak országok szűk csoportja kerül be. A német álláspont szerint az adósságelengedés nem jótékonykodás, annak a reformok támogatását kell szolgálnia. Ez idő szerint mintegy 20 ország tartozik a lehetséges kedvezményezettek körébe, és megközelítőleg 8,4 milliárd dollár elengedéséről van szó.

A nemzetközi pénzintézetek közgyűlésén egyébként létrejött az IMF és Oroszország között a megállapodás. Eszerint az IMF június végéig több mint egymilliárd dollárt átutal Oroszországnak a tavaly év elején jóváhagyott hároméves, 10,2 milliárd dolláros hitelkeretből. Anatolij Csubajsz közölte: e program lejárta után nem készülnek újabb megállapodásra az IMF-fel, ellenben mind jobban számítanak majd a Világbankra. Csubajsz azt is bejelentette, hogy a Világbank 500 millióról 800 millió dollárra emelte az Oroszországnak nyújtandó hitelt szociális reformokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik