Gazdaság

A K&H MAGÁNOSÍTÁSA – Írmagjuk marad?

A jelek szerint ír győztese lesz a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) privatizációjára kiírt pályázat második fordulójának. A váratlan fejlemény ismeretében egyesek azt feltételezik, hogy a nyertes csak a minimumként előírt 25 százalék plusz 1 szavazatnyi részesedést szerzi majd meg, s nem tör nagyobb tulajdoni hányadra. Mások szerint az sem kizárt, hogy a privatizációs pályázatot végül mégis érvénytelennek nyilvánítják.

Az ír befutó jelen állás szerint biztosnak tűnik. Már csak az a kérdés, hogy a bank 1 milliárd forintos névértékű részvényeinek értékesítésére és az ezzel együtt legalább 25 százalék plusz 1 szavazatnyi tulajdoni hányadot biztosító alaptőke-emelésre kiírt előminősítő pályázaton győztes ír Bank of Ireland Group avagy a belga Kredietbank és az ír Irish Life biztosító alkotta konzorcium kerül-e ki nyertesként.

Az előrostán egyébként a szintén belga Eureko-csoport mellett olyan jelentkezők akadtak fenn, mint a bankok körében jóval nevesebb holland ING Bank, valamint a német Westdeutsche Genossenschaftsbank Zentrale és a Signal Versicherung AG konzorciuma. A szakmai körökben kissé meglepő végeredményt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága azzal magyarázta, hogy a győztes páros “ajánlatában olyan univerzális bank megteremtését célozta meg, amely nemcsak Magyarországon, hanem a közép- és kelet-európai régióban bázisul szolgálhat a befektető tevékenységének kiterjesztéséhez. Emellett a termékfejlesztés, az ügyfelek kiszolgálásának magasabb színvonalra emelésére tett ajánlatok is szerepet játszottak a döntésben, míg a tőkeemelési szándékot az ÁPV Rt. elsősorban az üzleti elképzelésekkel való összhang vonatkozásában vizsgálta.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik