Gazdaság

Felelősök

A Figyelő Kiadó kiadásában a közelmúltban Felelősök címmel könyv jelent meg, melynek egyik fejezete az Alkotmánybírósággal foglalkozik, idézet formájában – de név nélkül – közölve néhány alkotmánybírónak és alkotmánybírósági munkatársnak a munka szerzői számára annak előkészítése, az anyaggyűjtés során tett nyilatkozatait.

E nyilatkozatok egy része – amellett, hogy például lekicsinylő beállítást tartalmaz olyan jelentős tudósról, mint Kornai János akadémikus – kifejezetten politikai jellegű, amelynek tétele – jogértelmezésem szerint – alkotmánybíró számára az Alkotmány 32/A. §-a és az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény 9. §-a értelmében tilos. A nyilatkozatok másik része pedig az Alkotmánybíróság határozatait és egyes alkotmánybírák határozattervezeteit, szakmai tevékenységét minősíti, amelyet – tudományos-szakmai publikáció, illetve előadás kivételével – az Alkotmánybíróság saját működését szabályozó úgynevezett belső – önszabályozó – határozata tilalmaz, figyelemmel az Alkotmánybíróság testületi jellegére. A nyilvánosságra hozott adatok ugyanakkor jórészt a szolgálati titok körébe is esnek. A könyvben nem esik szó arról, hogy kik voltak a nyilatkozók, sőt egyes helyek azt sugallják, mintha minden alkotmánybíró véleményéről lenne szó, holott a könyv szóban forgó fejezete csak a nyilatkozó kisebbség álláspontját tükrözi.

Fentiekre tekintettel nyomatékosan hangsúlyozni kívánom, és szükségesnek tartom annak közlését, hogy sem az említett könyv előkészületeiről, sem megjelenéséről nem volt tudomásom, a könyv szerzőinek semmiféle nyilatkozatot nem tettem, információt nem adtam. Az egyébként egyszerű, bár közérthető stílusban megírt, tartalmi szempontból szerény követelményeket támasztó, szakmai-jogászi szempontból pedig gyakran kifejezetten megalapozatlan beállításokat, következtetéseket tartalmazó fejezet megállapításaitól – a hivatkozott alkotmánybeli és törvényi rendelkezésekre figyelemmel – éppen ezért kénytelen vagyok magamat elhatárolni, azokkal nem kívánok azonosulni.

DR. VÖRÖS IMRE ALKOTMÁNYBÍRÓ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik