Gazdaság

TÁVOLI PARTNEREK – Futottak még

Számottevő passzívumot halmozott fel Magyarország az Európán kívüli (volt) szocialista országokkal folytatott árucseréjében. A forgalom négyötödét a Kínából származó import adta.

Hazánk távoli (volt) partnereivel – Laosszal, Kambodzsával, Kínával, a Koreai NDK-val, Kubával, Mongóliával és Vietnammal – 1996-ban összességében 239 millió dolláros forgalmat bonyolított le: ebből 207 millió dollárt tett ki az import, és mindössze 32 milliót az export (a részletekről lásd táblázatunkat). A tendencia az idén is folytatódott: az év első két hónapjában a kivitel 4, míg a behozatal 36 millió dollárra rúgott.

A passzívumot Gilyán György, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) államtitkára a korlátozott fizetőképes kereslettel, a jelentős fuvarozási költségekkel, valamint a nagymértékű és a forgalomba be nem számolt közvetítői kereskedelemmel magyarázza.

A térség országai egyébként Magyarországgal szemben korábban összesen 40 millió dollárnyi és mintegy 240 millió transzferábilis, illetve klíringrubelnyi adósságot halmoztak fel. A törlesztésről öt országgal már sikerült megállapodni. Kuba és a KNDK illetékesei ugyanakkor – nem tagadván a tartozás tényét – kijelentették: államaiknak egyelőre nem áll módjában törleszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik