Gazdaság

DÍJBESZEDÉS A MATÁVNÁL – Gyöngéd erőszak

Kritikus része a távközlési vállalatok működésének a szolgáltatási díjak behajtása. Egyrészt minden cégnek elemi érdeke, hogy ezek az összegek befolyjanak a kasszájába, másrészt viszont célszerű elkerülniük az átmenetileg nem fizető ügyfelek elvesztését.

A távközlés legnagyobb szolgáltatója a Matáv – ügyfeleinek száma jelenleg mintegy 2,2 millió. Az új ügyfelek számára az első fizetendő tétel a belépési díj. Ezt a Matáv esetében két részletben lehet befizetni. Az összeg nagyobb részét, 25 ezer forintot elegendő a vonal bekötése után, az első telefonszámlák valamelyikével együtt törleszteni. Azt azért nem árt tudni, hogy ha valaki valami miatt – például egy váratlan lakáscsere során – átadja vadonatúj vonalát, akkor az átírást csak a belépési díj hátralékának kifizetése után végzi el a távközlési szolgáltató.

Ami a beszélgetési díjak beszedését illeti, ezzel kapcsolatban a Matáv tavaly októberben módosította üzletszabályzatát. A november 15-étől érvényes új szabályok szerint annak a magán-előfizetőnek, akinek díjtartozása a befizetési határidő lejárta után magasabb 30 ezer forintnál, egyirányúsítják a vonalát. Az érintett ezután csak kívülről hívható, saját készülékéről csak a segélyhívó számokat tárcsázhatja sikerrel.

Ez a változás vonatkozik az üzleti előfizetőkre is. Esetükben 90 ezer forint a tűrési határ.

A szigorításra az késztette a Matávot, hogy adósai összesen mintegy 20 milliárd forinttal tartoztak – vagyis ekkora összeg befizetésével késtek több mint 60 napot. Az intézkedésnek köszönhetően ez az időtartam majdnem 50 napra csökkent. A tartozásokat egyébként a vállalat számítógépes rendszere automatikusan jelzi.

Az új rend életbe lépésével nem változott meg az a szabály, hogy az ismétlődően nem fizető ügyfeleknek felmond a Matáv. A vonal egyirányúsításának azonban éppen az a célja, hogy ezt elkerülje a szolgáltató, mivel nem érdeke az előfizetők elvesztése. Ez a figyelmeztetés reményeik szerint arra készteti a tartozó ügyfeleket, hogy kiegyenlítsék számláikat.

Egy további tétele a Matáv díjbevételeinek a kábelcsatornák használatáért beszedett bérleti díj. Mint arról korábbi számainkban beszámoltunk, a cég ezzel kapcsolatban is a bérlők megtartását célzó politikát folytat. Ennek megfelelően a kormányzati szervek 50, az oktatási intézmények 90 százalékos kedvezményben részesülnek. A budapesti egyetemeket és főiskolákat összekötő üvegszálas hálózat bérleti díja például ezért lehet másfél millió forint, ami ráadásul együttesen terheli az intézményeket, így megoszlik közöttük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik