Gazdaság

SZÁMOLATLAN CO-NEXUS-VAGYON – Port-fólió

Elméletileg az ÁPV Rt.-nek április 15-ig be kellett volna fejeznie a Co-Nexus Rt. vagyonának átvételét. A privatizációs szervezet vezetője által megszabott határidő azonban elmúlt, és most sem történt semmi. A Co-Nexus-ügy egyelőre áll.

Szabó Pál ÁPV Rt.-vezérigazgató szerint a Co-Nexus vagyonának egy részét szerződésszegő módon vitték be a Port Rt.-be. A Co-Nexussal 1992 elején kötött vagyonkezelési szerződés ugyanis csak az abban felsorolt nyolc cégre vonatkozott.

Az összesen 3,952 milliárd forintnyi jegyzett tőkéjű cégek közül a Co-Nexus először a Hunicoopot értékesítette. Ugyanebben az évben részlegesen – 1,06 milliárd forintért – apportálták a Délkert, a Pécsi Agrokert és a Royalt a Co-Nexus alapította Portba. Aztán 1994-ben a Port – jogosulatlan pénzügyi tevékenységet folytatva – úgy adott el kedvezményes vásárlási jogot garantáló kereskedelmi kártyát, hogy a Port üzletláncot időközben eladták, ezért a vásárlási kedvezményt igénybe sem lehetett venni. Ennek ellenére a Port a nála elhelyezett megtakarításokat még tavaly ősszel is elfogadta, noha akkor már a bíróságon is bejelentette fizetésképtelenségét. A károsult 674 kisbefektető az április 9-ig tartó csődmoratóriumig csupán azt szerette volna elérni, hogy a Port hitelezői elégedjenek meg tőkekövetelésükkel. Az ajánlat szerint a hitelezők pénzüket másfél év alatt részletekben kapnák meg, hitelezőnként eltérő – 35-70 százalékos – mértékben.

Tíz nappal a legújabb határidő lejárta előtt úgy hírlett, hogy az ÁPV Rt. közreműködésével egy befektetőcsoport megvenné a Portot. A csődhalmaznak azonban nem akadt igazi vevője. Tompos Judith, a kisbefektetői választmány jogi képviselője egy forintért megvásárolta a Port tulajdonjogát. Az ügyvédnő azért döntött így, mert a hetek óta zajló tulajdonlási vita miatt a csődegyezségi tárgyalás napjáig senki sem akadt, aki helyreállította volna a cég törvényes működését. Akkoriban ugyanis a Portnál nem volt olyan illetékes, aki a lemondott igazgatósági tagok helyére új személyeket választott volna.

Ekkor a Pécsi Agroport megvételére már akadt is jelentkező, aki első nekifutásra 120 millió forintot ajánlott fel. László András, a Co-Nexus tulajdonosa ugyanakkor felajánlotta leányfalui villájának eladását, amiből 170 milliót remél. Ám a kettő együtt is csak töredékét teszi ki a pórul járt kártyatulajdonosok összesen mintegy 760 millió forintos követelésének.

A csődtárgyaláson egyébként a hitelezők több mint kétharmada képviseltette magát. Így az ott kötött megállapodás érvényes – jelentette ki Tompos Judith, cáfolva Koltai Sándor vagyonfelügyelő ellenkező állítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik