Gazdaság

OROSZ ÁLLAMADÓSSÁG – Törlesztő törekvések

Az ezredfordulóig mindenképpen törleszteni kívánja Magyarországgal szembeni adósságát az orosz állam. Mihail Kaszjanov pénzügyminiszter-helyettes és Gilyán György, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) közigazgatási államtitkára múlt heti tárgyalásán előzetesen abban állapodott meg, hogy az adósság mintegy felét - 320 millió dollárt - az idén, a többit talán már jövőre törlesztik az oroszok.

Az egykori KGST-országok transzferábilis rubelben számolták el egymás közti kereskedelmüket. Az úgynevezett számlapénz-konstrukció 1990. évi megszűnése után az egyes országok tárgyalásos úton rendezték tartozásaikat, illetve követeléseiket. Ennek megfelelően Oroszország nominálisan 3 milliárd dollárral tartozott Csehországnak (ennek fele tényleges, a kereskedelemből származó tartozás), 1,5 milliárddal Szlovákiának, félmilliárddal Bulgáriának és 1,7 milliárddal Magyarországnak. A csehek – mint Vaclav Klaus miniszterelnök legutóbbi budapesti látogatásakor kiderült – gyakorlatilag még nem tudtak megegyezni orosz partnereikkel az ellentételezésről. A szlovákok nemrégiben kezdték meg tárgyalásaikat, s a bolgároknak sem törlesztett még az orosz adós.

Magyarországnak – kamatokkal együtt – jelenleg 650 millió dollárral tartozik az orosz állam. Gilyán szerint a tartozás ma már mindössze 100 millió dollár körüli lenne, ha a tárgyalásokat nem akasztja meg a tavalyi úgynevezett olajgate-ügy (az olajimport ellentételezésével kapcsolatos visszaélési gyanúk körül támadt politikai vihar). Az IKIM államtitkára úgy látja: az adósságleépítés korábbi lehetősége, a katonai repülőgép-vásárlás megszűnt. A MiG 29-esekről szóló megállapodást 1993-ban kötötték, 800 millió dollár értékben. A még fennálló tartozást az oroszok megpróbálták értékesíteni a nemzetközi pénzpiacon, ám a dolláronként 34 centes ajánlatnál előnyösebbet nem kaptak. A tartozások áruvásárlással történő kiegyenlítése tűnt a legszerencsésebbnek. Ezzel 58 centes adósságdollár értéket lehet elérni.

A múlt heti tárgyalások legfőbb eredménye, hogy – bár az eredeti határidő ezekben a napokban lejár – az oroszok kifejezték hajlandóságukat a törlesztésre. Kaszjanov átadta az orosz kormány válaszát a tavaly ősszel benyújtott magyar projektlistára. Ennek jelentőségét növeli, hogy az oroszok nem sorolják be a magyar államadósságot a Párizsi Klubba tömörült adósok közé, így nem lesz 6-7 éves moratórium, s 20-25 évig elhúzódó törlesztés. Az államtitkár közölte, hogy az áruszállítások részleteit április második felében tisztázzák orosz tárgyalópartnereikkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik