Gazdaság

PHARE-TÁMOGATÁS A FEJLESZTŐKNEK – Szoftverexport

A számítástechnika, a programozás történelmébe sok magyar tudós, mérnök beírta nevét. Napjainkban is a világ számos szoftverházában építenek a magyar szakemberek tudására. Ezért fontos, hogy az itthoni műhelyek munkáját a jövőben PHARE-pénzekkel is erősítik.

Európában, különösen Németországban jó néhány cég alkalmaz magyar fejlesztőmérnököket. A külföldön dolgozó szoftveresek száma több ezerre tehető. A hazai szoftvercégek műhelyeiben is több olyan termék készült az utóbbi években, amelyek azóta a világ számos országában ismertté váltak. Igazi világsiker a Graphisoft ArchiCAD építészeti tervezőprogramja és a Recognita karakterfelismerő programcsomag. A magyar szoftverexport azonban nemcsak programok értékesítését jelenti: szoftverek továbbfejlesztéséből, adaptálásából, alkalmazási környezetbe illesztéséből, illetve szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatásokból is ered. A Geometria Rt. például térinformatikai adatbázisok készítésében vesz részt. Ugyancsak jelentős szolgáltatásokat nyújt külföldi megrendelésre a Számalk. A fejlesztőműhelyek ma már elég jó infrastruktúrával vannak felszerelve, a legkorszerűbb számítógépeket, programfejlesztési eszközöket, hálózati rendszereket alkalmazzák, ám a multinacionális cégekkel szemben kétségtelenül versenyhátrányban vannak.

Éppen emiatt indított az ITD Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Rt. tavaly a PHARE támogatásával export-marketing programot a magyar szoftverfejlesztőknek. A PHARE eddig 100 ezer ecu értékben támogatta, s a közeljövőben további 150-200 ezer ecu-vel támogatja a programhoz eddig csatlakozott mintegy 30 kis- és középvállalkozást. Segítik a nemzetközi szakkiállításokon, termékbemutatókon való részvételt, tőkebevonáshoz a befektetők felderítését. A program keretében angol nyelvű CD ROM-ot jelentetnek meg a magyar szoftveriparról, amely ismerteti a hazai számítástudományi hátteret, az eddigi exporteredményeket, a termékeket kínáló cégeket és egyes termékek demonstrációs változatát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik