Gazdaság

TVK – Komoly tartalékok

Noha az elmúlt héten a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényei lefelé áttörték a sokak által áttörhetetlennek hitt 2000 forintos határt, lehet, hogy pontosan ezzel jött el a hideg fejjel gondolkodó befektetők ideje. A társaság gazdálkodásával kapcsolatosan ugyanis több olyan pozitívum érvényre jutása várható az elkövetkező hetekben, ami felfelé mozdíthatja el a részvényárfolyamot. Ezek közül talán a legfontosabb az olajárak februárban elkezdődött zuhanása. Ez jelentősen, becsléseink szerint legalább tíz százalékkal csökkentette a TVK legfőbb alapanyagának számító vegyipari benzin beszerzési árát és feltehetően növelte a késztermékek értékesítésén keletkező fedezetet. Abban egyébként, hogy gyorsjelentésben nyilvánosságra hozott 1996-ban elért 7,8 milliárd forintos adózott eredmény elmaradt az 1995-ös esztendő közel 10,5 milliárd forintos nyereségétől, nagyrészt éppen az igen jelentős tavalyi olajár-emelkedés volt a ludas.

Míg ugyanis tavaly a TVK-termékek piaci helyzete némiképp romlott, a Mol Rt.-től vásárolt vegyipari benzin tonnánkénti átlagára 193 dollárra emelkedett, így 21 százalékkal felülmúlta a megelőző év átlagárát. Ugyanakkor a fő termékek – LDPE, HDPE, PP granulátumok – devizában számolt átlagárai tavaly már nem érték el az 1995-ben tetőző vegyipari ciklus során érvényesíthető szintet.

Nagyrészt ezzel magyarázható, hogy 1996-ban a társaság szintű, árbevétel-arányos bruttó fedezet mintegy 14 százalékponttal csökkent. A TVK Rt. nettó árbevétele egy év alatt csupán két százalékot növekedett, és így valamivel meghaladta a 62 milliárd forintot, az értékesítés közvetlen költsége a növekvő nyersanyagárak miatt több mint 25 százalékkal emelkedve több mint 46 milliárd forintot tett ki. A társaság öt üzletága közül az olefin- és a PP-üzletág nettó árbevétele növekedett jelentősebben, 2,5 illetve 1,2 milliárd forinttal, az LDPE- és a HDPE-üzletág folyó áron számítva szinten maradt, míg a műanyag-feldolgozó üzletág döntő részben a termelés racionalizálása és bizonyos termékek vegyes vállalatokba történt kivitele miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent.

Az első negyedévben az említett olajárcsökkenés miatt a társaság jó eséllyel tehát újra szép eredményszámmal áll majd a befektetők elé. Ugyancsak az árfolyamot erősítő hír lehet, ha a TVK megkapja a törvények szerint számára jó eséllyel járó 5 milliárd forintos privatizációs ellenértékhányadot az ÁPV Rt.-től. Piaci megfigyelők szerint inkább az összeg átutalásának az időpontja, – hetek, hónapok? – és nem a ténye a kérdéses.

Újabb pozitívum lehet, ha a társaság idén megkapja az igényelt adókedvezményt, amire szintén jó esélye van. Ez egyébként a tavalyi eredménnyel számolva mintegy egymilliárd forintos megtakarítást jelentene.

A fenti tényezők veszik tehát fel a harcot a most uralkodó bessz hangulattal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik