Gazdaság

AZ ÁSZ ELŐTT A PB – Kárvizit

Az Országgyűlés felkérésére megkezdte a Polgári Bank (PB) "visszaállamosításának" vizsgálatát az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A hivatal elsődlegesen a Budapest Bank (BB) privatizációjára összpontosít, ám ezen belül külön fejezetet szentelnek a PB visszavásárlásának körülményeire is.

A számvevőknek 60 napjuk van arra, hogy jelentésüket a honatyák asztalára tegyék – derül ki a Magyar Közlöny március 5-ei számában kihirdetett határozatból. Nyikos László, az ÁSZ alelnöke a Figyelőnek elmondta: a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt elsődlegesen a BB privatizációját veszik nagyító alá, a PB esetében csupán a hitelintézet tavaly év végi visszavásárlásának körülményeit vizsgálják meg. Arra a kérdésre, hogy kiterjed-e majd a vizsgálat a banknál felhalmozódott közel egymilliárd forintnyi veszteség (Figyelő, 1997/6-7., 10. szám) okainak feltárására is, az alelnök nem adott határozott választ. Mint mondta, az biztos, hogy a Pénzügyminisztérium e tárgyban lefolytatott vizsgálatának anyagait bekérik, ám ez nem jelenti azt, hogy ennek megállapításait maradéktalanul el is fogadnák. A felkérés egyébként nem érte felkészületlenül a számvevőket, akik korábban már folytattak vizsgálatot a BB 12 milliárd forintos állami tőkejuttatásának ügyében is.

A vizsgálat megkezdésével egy időben a PB korábbi vezetősége levelet juttatott el a számvevőkhöz. Információink szerint a volt vezetők elsősorban a BB gyors és nem kellő körültekintéssel végrehajtott privatizációjára, a hitelintézet új tulajdonosainak kockázatkerülő magatartására, és a PB aktív működtetése iránti érdektelenségére vezetik vissza azt, hogy a bankot az állam komoly veszteséggel volt kénytelen visszavásárolni. Szerintük a PB tavalyi veszteségeinek jelentős hányada (mintegy 700 millió forint) abból származott, hogy a bank visszafogta aktivitását, a BB új tulajdonosai által kinevezett vezetés pedig nem a banki üzletek működtetésével, hanem a PB értékesítésével törődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik