Gazdaság

INTER-EURÓPA BANK – Korrigálandó növekedés

A magát – egy év eleji sajtótájékoztatón – “kis-közép bankként” aposztrofáló Inter-Európa Bank (IEB) tavalyi gazdálkodási adatai egyszerre adhatnak okot elégedettségre és aggodalomra. Miközben ugyanis dinamikusan, 46 százalékkal nőtt a hitelintézet mérlegfőösszege – azaz piaci aktivitása -, addig eredménye az infláció ütemét jócskán alulmúlva mindössze 17 százalékkal emelkedett (mi több: dollárban számolva csökkent). Ez azonban – tehetjük hozzá – korántsem volt tavaly egyedi jelenség a magyar bankrendszerben (az 1996-os számait a múlt héten közlő, és az Inter-Európával nagyjából egy kategóriában mozgó Creditanstalt például ötvenegy százalékos mérlegfőösszeg-emelkedés mellett ugyancsak az infláció mértékétől elmaradó eredménynövekedést produkált). A jövedelmezőség csökkenése többnyire a bankok közötti verseny kiéleződése nyomán jócskán összeszűkült kamatmarzsnak tudható be: a hitelintézetek úgy vélik, hogy a kívánatos ügyfelek megszerzése, illetve megtartása megéri az áldozatokat.

Az IEB esetében ugyanakkor a bankhoz tartozó vállalatok – mindenekelőtt brókercége, az Inter-Európa Befektetési Kft. – bevonásával elkészített konszolidált beszámoló némiképp árnyalja a képet. Az ebben publikált 2,2 milliárd forintos adózás előtti eredmény ugyanis több mint százmillióval haladja meg a bank előzetesen közzétett nem konszolidált eredményét. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy 1992-ből eredő, az APEH-hal folytatott jogvita kapcsán a bank tavaly 140 millió forintnyi céltartalékot képzett meg az önrevízió költségére, ám ez az összeg kedvező bírósági döntés esetében az idén rendkívüli bevételként jelentkezhet.

Az április végén megtartandó közgyűlésen várhatóan alaptőke-emelésről határoznak majd a bank részvényesei, akik között a 32,5 százalékot birtokló olasz Bancario San Paolo és a szintén régi részvényesnek számító Hungarian Investment Company mellett tavaly a spanyol Banco Santander, a svájci Hambros Investment valamint egy angol befektetési alap is jelentős szerephez jutott. Az olasz stratégiai tulajdonosnak az IEB melletti elkötelezettségét illusztrálja a bank ukrajnai képviseletének megnyitása, amit a tervek szerint – a San Paolo-csoporton belül ugyancsak a magyar hitelintézetnek szánt – szlovákiai és romániai képviseletek követnek majd. Ennek ellenére egyes elemzők szerint az olaszok magyarországi aktivitása elmarad az IEB legfontosabb hazai riválisai mögött álló külföldi befektetőkétől, ami hosszabb távon szerintük komolyan veszélyeztetheti a hitelintézet jövedelmezőségét. Az IEB vezetői viszont kifejezetten optimisták: az idén 100 milliárd forint feletti mérlegfőösszeg és tízmilliárd forintra emelkedő saját tőke mellett két és fél milliárdos adózás előtti eredményt terveznek – némiképp korrigálandó a tavalyi év mérsékeltebb eredménynövekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik