Gazdaság

HUMAN – Meglepő áremelkedés

A Human Oltóanyagtermelő és Gyógyszergyártó Rt. a Budapesti Értéktőzsde egyik nagy meglepetése volt 1996-ban. A korábban meglehetősen visszafogottan kezelt részvények árfolyama hasonló növekedést mutatott, mint a mindig piacvezetőként kezelt Richter. A tavalyi év folyamán a papír ára több mint 200 százalékkal nőtt, s ezt követően további közel 30 százalékos áremelkedéssel 3530 forinton érte el a csúcsát februárban. Sajnos az utóbbi növekedést az általános korrekció következtében sikerült majdnem teljesen elveszíteni, a 2800 forint alatti szint megegyezik a december végivel.

A társaság árbevétele 1996-ban 31 százalékos emelkedéssel 13,6 milliárd forintra nőtt. Ennek csak a felét tette ki a saját termelésből és szolgáltatásból származó bevétel, a fennmaradó részt a gyorsabb növekedést mutató kereskedelmi tevékenység szolgáltatta.

A Human Rt. árbevételének közel 90 százaléka a hazai piacon keletkezik, ami azonban nem feltétlenül jelent előnyt. A társaság által forgalmazott vérkészítmények, infúziók és antibiotikumok legfontosabb vásárlói a kórházak, amelyek nagy része súlyos likviditási problémákkal küzd. Az ebből eredő késedelmes fizetések a gyógyszergyártó pénzügyi pozícióját rontják.

A helyzeten javíthat a Human Rt.-ben 55,52 százalékos részesedéssel rendelkező szakmai tulajdonos, a kanadai Novopharm Ltd., amely korábban ígéretet tett arra, hogy magyar partnere termékeit a nemzetközi piacon is erőteljesen propagálni fogja. A társaság exportár-bevételének tavalyi 24 százalékos bővülése mindazonáltal elmaradt az összbevétel növekedésétől.

A kisebb problémák ellenére a Human Rt. jövedelmezőségének javulása látványos volt 1996-ban: az adózás előtti eredmény 44 százalékkal, 712,5 millió forintra nőtt. Némileg kedvezőtlenebb a kép, ha az eredmény növekedését a részvények számának változásával korrigáljuk: az egy részvényre jutó adózás előtti eredmény emelkedése csupán 6 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik