Gazdaság

DANUBIUS HOTELS – A HungarHotelsszel együtt

Bár a tavalyi év legfontosabb eseménye kétségkívül a HungarHotels-pályázat megnyerése volt a Danubius Hotels Rt. életében, az egyre jobb üzletnek tűnő szállodalánc-vásárlás mellett is rekordévet zárt a Danubius. A szállodavállalat – először története során – 10 milliárd forint feletti árbevételt, és csaknem 2,2 milliárdos adózás utáni eredményt ért el. Rekordnak értékelhető a csoportszintű szobafoglaltsági mutató is: 68,7 százalékos volt 1996-ban.

A tavalyi év sikerét elsősorban a budapesti házak termelték meg – ezek foglaltsága 7 százalékkal javult az 1995-ös szinthez képest. Az egy évvel korábban rekordot rekordra halmozó vidéki gyógyszállók ugyanakkor – elsősorban a meglehetősen kemény 1996-os tél miatt – jórészt elmaradtak a bázisév számaitól.

A múlt évben a HungarHotels üzleten kívül a Danubius-csoport két – a Danubius történetében már korábban is szerepet játszó – szálloda tulajdonjogával gazdagodott, a másfél milliárd forintos eszközértékű Gellérttel, és a 3 milliárdos Heliával. Az 5 milliárd 450 millió forint alaptőkéjű HungarHotels részvényeinek 85 százaléka ugyanakkor még nem szerepel a Danubius múlt évi mérlegében, a konszolidációra idén januártól kerül sor.

A Danubius – mely 8 milliárd 125 millió forintos vételárért kapta meg a HungarHotels 85 százalékát, igaz ennek 20 százaléka 600 forint alatti vételárú kárpótlási jegyben volt fizetendő – 1998-ra tervezi a HungarHotels 50 százalékos csomagjának tőzsdei értékesítését. Az idén mintegy egymilliárdos eredményre számító HungarHotels papírjai 180 százalékos áron vannak nyilvántartva a Danubius könyveiben, ám kedvező tőzsdei klíma esetén a 2 milliárd 725 millió forint névértékű csomag értékesítéséből akár 5-6 milliárd forint is visszajöhet 1998-ban.

Az idei évben ugyanakkor a vásárláshoz felvett hitelek kamatterhei miatt feltehetően viszonylag alacsony eredménynövekedéssel számolhatnak a Danubius részvénytulajdonosok, a HungarHotelsszel konszolidálva hárommilliárd forint körüli eredmény jöhet szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik