Gazdaság

(SZABAD)KERESKEDELMI KISKÁTÉ

Az Európai Megállapodás az ipari termékeket három listára osztotta. Az első lista – amely az 1989-es magyar import 15 százalékát tette ki – vámleépítése a megállapodás életbe lépésekor kezdődött, 1994. január elsejétől ez a termékcsoport már vámmentesen juthat Magyarországra. A magyar import 20 százalékát kitevő második lista vámleépítése 1995. január elsején kezdődött, és – szintén az előzőhöz hasonló egyharmados arányban – az idén január elsején ért véget. A harmadik listás termékek vámjainak mérséklése is 1995 elején kezdődött, és 2001. január elsejéig tart. Azzal, hogy az idei év elején megszűnt a vámkezelési díj és a statisztikai illeték, valamint július elsejétől eltörlik a még fennmaradt négy-, március közepétől már csak háromszázalékos vámpótlékot, Magyarország és az Európai Unió újabb nagy lépést tesz az ipari szabadkereskedelem felé vezető úton. Az unió az acél- és a textilipart kivéve már 1995. január elsejétől megszüntette a vámokat. Tavaly év elején az acélipari, az idén január elsejétől pedig minden vámot eltöröltek.

A mennyiségi korlátozások leépítése magyar részről 1995. január elsején kezdődött. 1997 végéig a korlátozások 40 százaléka szűnik meg, ebből a 13 százalékos leépítés már megtörtént. Magyarország 2000. december 31-ig még fenntarthat korlátozásokat a fogyasztási globálkvóta keretében. Ez a gyógyszerekre, személygépkocsikra, cipőkre, háztartási tisztítószerekre, ékszerekre és vegyes iparcikkekre vonatkozik. A textilipari kvóták is megszűnnek az év végéig – mind az EU, mind pedig Magyarország részéről. Így az unió 1998. január elsejéig mindenfajta mennyiségi korlátozást eltöröl hazánkkal szemben.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az érintett magyar termékkör szélesebb, és a magyar vámok leépülése hosszabb ideig tart majd, mint az iparban. A magyar exporttermékek nagy részére Magyarország 80 százalékos vámkedvezményt vehet igénybe. 1992-től évente 10-10 százalékkal növelték a kedvezményesen kivihető mennyiséget, és az idei évtől további 5-5 százalékos növekményt irányozta elő. A mezőgazdaságban mindazonáltal a magyar-EU kereskedelem távol áll a szabad áruforgalomtól. A piacra lépés legfontosabb gátját a szakértők a magas belépti árban jelölik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik