Gazdaság

Jó portfólió?

A bank ugyancsak bírálatok kereszttüzében lévő befektetései közül a legvitatottabb a sajtóportfólió, amely az elmúlt években jelentősen felduzzadt, így mára a hitelintézet elvben Magyarország egyik legnagyobb kiadói csoportosulását tartja a kezében. A Postabank érdekkörébe öt országos napilap tartozik: a Kurír, a Világgazdaság (e lap kisebbségi részesedésének megszerzéséért a Figyelő kiadója perli a Postabankot, és a bíróság első fokon a Figyelő kiadójának javára ítélt), a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és a Pesti Riport örökébe lépett Pesti Bulvár. Közülük azonban csak a Világgazdaság és a Nemzeti Sport üzleti eredményeit lehet rendben lévőnek mondani. A sajtóportfólió egyik legrégebbi darabja, a Kurír folyamatos gondokkal küzd, és az ÁPV Rt.-től megvásárolt, masszívan veszteséges Magyar Nemzetet sem tudta a bank új pályára állítani. A Szikra Nyomdával megörökölt Pesti Riport átalakításáról még korai lenne bármit is mondani, azonban tény, hogy a szűkös bulvárpiacon a Postabank-lapokon túl a Mai Nap és a Blikk is jelen van, ezért az újságok számának csökkenése előtt nem várható, hogy bármelyikük is komoly nyereségre tegyen szert.

A sajtóportfólió nagyobb periodikái közé tartozik a Szabad Föld, a 168 Óra, az Autó-Motor, a Pesti Műsor, a Magyar Konyha, a Sárga Rtv, a Tallózó, a régi Elite. Érdekeltséget szerzett a Postabank a Beszélőben és a Magyar Narancsban is, ez azonban inkább szponzorációnak, mint üzleti befektetésnek tekinthető. A pénzintézet elektronikus médiuma a Rádió Bridge, amely a Postabank tulajdonában sem tudta kinőni magát, hallgatottsága egyelőre marginális.

A Postabank számára persze máshol is fialhat a sajtóportfólió, hiszen tényleges hirdetési kiadásait csökkentheti lapjai révén, és a tulajdonossal szembeni lojalitás is érték lehet a hitelintézet számára. Ráadásul a Szikra Nyomdában szerzett résztulajdona révén az ide áthozott sajtótermékei a nyomda eredményes működése esetén részben meghozhatják azt a profitot, ami a lapokból hiányzik. Jelenleg azonban a sajtótulajdon mérlegterhet jelent a bank számára – ezzel magyarázható, hogy az érdekeltségeit ma gyűjtő, 3,2 milliárd jegyzett tőkéjű Press 2000 Kft. 49 százaléka a Dunaholdingé (DH), amely maga is továbbgörgette ezt a kérdéses értékű vagyont cégeibe. A DH-érdekeltségeknek még ma is 25 százalékos részesedésük van a bank sajtóportfóliójában.

A Dunaholding-csoport egyébként névértéken mintegy 1,5 milliárd forintnyi Postabank részvénnyel rendelkezik; ebből 1,35 milliárd forintnyi van közvetlenül a Dunaholding tulajdonában, a többi pedig más DH-érdekeltségek kezében – közölte a Figyelővel Tamás István elnök-vezérigazgató. A bankkal már hosszú évek óta szoros üzleti kapcsolatban lévő DH még a Postabank 1995. augusztusi alaptőke-emelése során jegyezte részvényeit, százszázalékos árfolyamon. A DH azóta is tartja 9 százalékot meghaladó részesedését, amivel egyébként a bank negyedik legnagyobb tulajdonosa. Hogy a DH tulajdonosi volta eddig a nyilvánosság számára nem volt köztudott, arra Tamás István szerint leginkább az lehet a magyarázat, hogy a legutóbbi közgyűlésen a Dunaholding nem szavazott.

A Postabank-Dunaholding kettős stratégiai együttműködését egyébként nemcsak az említett tulajdonosi kapocs vagy a Postabank elnök-vezérigazgatójának, Princz Gábornak a Dunaholding felügyelőbizottságában betöltött elnöki posztja jelzi. A DH mintegy száz társaságból álló érdekeltségének fő számlavezetője a Postabank. Ennél is jelentősebb azonban, hogy a DH-csoport több olyan vagyonkezelő cégben vásárolt a Postabanktól tulajdonrészt, amelyek portfóliójában jelentős, a Postabank javára szóló követelések szerepelnek. Az előbbi módon a DH teljes vagy részleges tulajdonába került Postabank-követelések értéke – Tamás István becslése szerint – névértéken eléri az 50 milliárd forintot. A követelések minél nagyobb arányú megtérülésében egyébként nemcsak a DH, hanem a Postabank is érdekelt, hiszen a banknak visszavásárlási opciója van a vagyonkezelő cégek 25 százalékos tulajdonrészére. A fentiek fényében korántsem meglepő, hogy a betétesi roham ellenére a Dunaholding részéről továbbra is teljes a bizalom a Postabank iránt, amit azzal is jelez, hogy a Postabanknál tartott mintegy 7 milliárd forintnyi pénzeszközét a DH-csoport nem vonja ki a bankból.

A Postabanknak szóló hűségnyilatkozatot tett a vagyonkezeléssel és értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó Bankár-csoport is, a Postabanknál elhelyezett betéteiket és a Postabank által kibocsátott értékpapírjaikat továbbra is biztonságos befektetésnek minősítve. Lapunk egyébként úgy tudja, hogy a Bankár-csoport 1995 augusztusában lejegyzett Postabank-részvényeit egy, a részvényjegyzéssel egyidejűleg megszületett opciós megállapodás értelmében 1995. december végéig a Postabank-csoport a névértéket meghaladó áron visszavásárolta a Bankár-csoporttól. – Mivel értesülésük 1995-re és a teljes Bankár-csoportra vonatkozik, a könyvelés és a nyilvántartások átvizsgálása több napot vesz igénybe, így az igen rövid, alig félnapos határidő miatt érdemi választ jelenleg nem tudunk adni – közölte a Figyelővel Réthy Imre ügyvezető igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik