Gazdaság

A HP MAGYARORSZÁGON – Üzletben a kockázat

Pénzintézeti és távközlési informatikai rendszerek létrehozása mellett a multinacionális vállalatok kiszolgálása és a kormányzati megrendelések elnyerése a legfőbb célja a Hewlett-Packard (HP) Magyarország Kft.-nek - nyilatkozta a Figyelőnek Bernard de Valence, az anyavállalat közép- és kelet-európai igazgatója.

A számítógépes hálózatok és nyomtatók piacán vezető pozícióban lévő HP dollárban mért összforgalma tavaly 10 százalékkal nőtt hazánkban. A cég múlt héten Budapestre látogató igazgatója – tekintettel a stagnáló gazdaságra – ezt rendkívül biztatónak tartja. A fejlődés elsősorban a számítógépes rendszerek, PC-k és perifériák egyre bővülő üzletágának, s a nyomtatóknak köszönhető. Az 1991-ben alakult magyarországi leányvállalat, amely csaknem száz embernek ad munkát, az utóbbi időben alaposan átszervezte értékesítési csatornáit. A nagygépes rendszerek, a hozzájuk tartozó számítógépek és perifériák merevnek tűnő eladási stratégiáját a cégnél felváltotta a piaci igényekhez jobban alkalmazkodó vállalati, kereskedelmi és fogyasztói “felosztás” elve. A HP a nagyobb bevásárlóközpontokban is megjelent termékeivel – igyekszik láthatóvá tenni új törekvéseit. Ennek az “emberközeliségnek” a része az is, hogy az anyavállalat 11 millió forinttal támogatta a Budapesti Műszaki Egyetem múlt héten átadott új fénytávközlési laboratóriumát.

A specializálódó hazai piacon a cég – óvatos indulás után – a pénzpiacot választotta. Bernard de Valence szerint a hazai pénzintézetek műszaki-technológiai háttere még néhány évvel ezelőtt is nagyon fejletlen volt. Magyarország előretörése, európai csatlakozása szempontjából viszont épp e terület felkészülése az egyik legfontosabb. A HP kapta a feladatot, hogy létrehozza a Magyar Nemzeti Bank, a Budapest Bank és a Credit Lyonnais magyarországi leányvállalatának információs hálózatát, s további pénzintézeti megrendelések előkészítésén is dolgoznak. Nem volt viszont sikerük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár információs rendszerére kiírt tenderen, holott – cseh- és horvátországi referenciákat is felmutatva – ők tették a legkedvezőbb ajánlatot. A tenderen végül is egyelőre nem hirdettek győztest.

A HP kitartó, türelmes cég, amely lépésről lépésre halad, mert hosszú távra tervez – állítja az igazgató, aki szerint hazánk földrajzi fekvésénél és fejlettségénél fogva a térség pénzügyi, hírközlési és szállítási központja lehet. Ebben mindenképpen szeretnének szerepet vállalni. Arra a kérdésre, hogy kockázatosnak ítéli-e az itteni üzletet, de Valence így válaszolt: “A HP azért nem vesztett soha pénzt, mert az üzletbe belekalkulálja a kockázatot. Mert kockázat csak ott van, ahol üzlet is van. Ma Magyarországon semmivel se magasabb az üzlet kockázata, mint például a gazdasági fejlődésben lendületet vesztett Németországban vagy Franciaországban.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik