Gazdaság

Koncessziós kilátások

A hálózatépítési elmaradások és a minőségi kifogások miatt tavaly 126 millió forint kötbért fizettek a helyi távközlési koncessziósok. Az 1996-os teljesítést ugyan csak április közepére értékeli a Hírközlési Főfelügyelet (Hif), de az már látszik, hogy a társaságok zöme behozta lemaradását, s az év végére kínálati helyzetbe kerülhet.

A koncessziós megállapodások értelmében a 23 helyi körzetben működő 14 társaságnak legkésőbb 1997 végéig fel kell számolnia a várakozólistákat, s a kor követelményeihez kell igazítania a korszerűtlen kapcsolástechnikát. A dollárszázmilliókat – jobbára hitelből – befektető tulajdonosok saját jól felfogott érdeke volt a döcögős indulás miatti hendikep eltüntetése. A ketyegő kamatok és a vészes gyorsasággal apadó fizetőképes kereslet jótékonyan hatottak az ügyfelek kegyeiért folyó harcban.

Az Alcatel és a US Telecom East tulajdonában lévő UTI gyakorlatilag valamennyi (dunaújvárosi, esztergomi, szigetszentmiklósi, esztergomi) körzetében a Hif mennyiségi lemaradást tapasztalt. A Hungarian Telephone & Cable Corp. (HTCC) Salgótarjánban és Sárvárott nem tudott teljesíteni, de többi körzetében (Orosházán, Békéscsabán és Pápán) is csak azért nem emeltek kifogást a hírközlési felügyelők, mert ott a koncessziós szerződéseket is az átlagnál jóval később sikerült csak tető alá hozni. Ugyanez volt a helyzet a francia CG Sat esetében: a szegedi és a szentesi körzetben végzett munkáért fizettek késedelmi bírságot, de a váci és gödöllői térségben is az átlagnál később kezdték a fejlesztéseket. Semmilyen külső körülmény nem zavarta viszont a jászberényi JászTelt, a magyar(Matáv)-izraeli Emitelt Kiskunhalason, Kiskőrösön és végül magát a Matávot Debrecenben és Szolnokon, hogy teljesítsen.

A koncessziós szolgáltatást és a fejlesztéseket legkorábban, 1994. december elsején a MonorTel kezdte meg. Egy jó hónapja büszkén jelentette a cégvezetés, hogy befejezte digitális optikai kábelhálózatának kiépítését. Az induláskor kevesebb mint 14 ezer telefonvonal működött a körzethez tartozó 43 településen, ma 56 ezer; és ugyanazon a vezetéken 15 ezren tudnak kábeltelevíziót használni. A körzet lefedettsége 71 százalékos, az ötezer üzlet, illetve vállalkozás is rendelkezik telefonvonallal. Az idén még 1500 külterületi előfizető kap fix telepítésű rádiótelefont, mivel e helyeken másként nem tudják megoldani a szolgáltatást. Belefogtak a honvédség telekommunikációs rendszerének modernizálásába is – ehhez az amerikai kongresszustól és a Pentagontól is kapnak anyagi támogatást.

A monoriakhoz képest egyéves csúszással indult a Digitel 2002, amely Vác és Gödöllő ellátását vállalta. Tavaly év végéig mintegy 42 ezer új vonalat kötöttek be, s a franciák két éven belül duplázni akarnak.

Az ugyancsak francia kézben lévő Déltávnál tavaly 36 ezer, az idén 20 ezer előfizetőt kapcsolnak be, és az év közepére kínálati piac alakul ki. Itt már 30 telefon jut száz lakosra.

A HTCC az induláskor 62 218 előfizetővel számolhatott. Az új bekapcsolásokkal együtt tavaly év végén 93 423 vonala volt a cégnek; igen magas, 13 046 az üzleti ügyfelek száma. A kábeltelevíziózást illetően mostanában készül a követendő stratégia. A hálózat teljes kiépítésével itt is 30 százalék körüli vonalsűrűséget érnek el.

Viszonylag kis körzet a JászTelé: a cég összesen 18 településen szolgáltat. 15 061 vonalat “örököltek”, s tavaly év végéig ezt a számot 21 662-re növelték. A telefonsűrűség így 16 százalékról 24 százalékra nőhetett. Az összbevétel jelentős részét kétezer üzleti előfizetőjük hozza. E térségben az adatátvitelre kicsi a fizetőképes kereslet, és a telefonhasználat is az alacsony tarifájú időzónák felé tolódik.

Az Emitelnél ma már csak egy-kétezerre tehető a várakozók száma – az induláskor még csaknem 21 ezer volt. A cég sokat küszködött az elavult technika kicserélésével. Baján, Kiskőrösön és Kiskunhalason 23 manuális telefonközpontról 8340 előfizetőt láttak el. E központokat időközben automatizálták, 31 analóg technikájú központot elektronizáltak, és 34 új, digitálisat építettek. Kiskunhalason és Kiskőrösön optikai átvitelen alapuló SDH átviteltechnikai rendszert alakítottak ki. Az összesen 300 ezer lelket számláló körzetekben az ellátottság a koncessziós szerződésben előírt 24 százalék körül van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik