Gazdaság

IPARI ÉS KERESKEDELMI TENDENCIÁK – Romolva javul

A magyar gazdaság a fenntartható növekedés szakaszába jutott - jelentette ki a tavalyi év reálgazdasági eredményeiről beszámoló Fazakas Szabolcs ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter. Szerinte idén a külkereskedelmi deficit elérheti a 3 milliárd dollárt, ez azonban a növekedés természetes velejárója, és minden további nélkül finanszírozható. Alapvető fontosságúnak nevezte viszont, hogy a növekedés export- és beruházásvezérelt legyen. A tárcánál az idén kétmilliárd dollárnyi működőtőke-behozatalra számítanak.

A külkereskedelmi termékforgalom múlt évi egyenlege 3,1 milliárd dollár hiányt mutat, ami 465 millió dollárral több az egy évvel korábbinál. A hiányból 2,3 milliárd dollár terheli a fizetési mérleget.

A vámstatisztika szerint az 1996. évi külkereskedelmi forgalomban az export értéke 13,1 milliárd dollár volt, (2,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban), míg az import 16,2 milliárd dollárt tett ki (ez 4,8 százalékos bővülést jelent). A vámszabad területeken folyó termelést is figyelembe véve az export összességében csaknem 13 százalékkal, a behozatal pedig 11 százalékkal nőtt 1995-höz képest.

A külkereskedelmi termékforgalom átlagos 2,2 százalékos bővülésén belül az ipari termékek kivitele 4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-gazdasági termékeké 5 százalékkal csökkent. Az aktív bérmunka-export 3,5 milliárd dollárt tett ki, 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A bérmunkának az összes exporton belüli aránya egy év alatt 24-ről 25 százalékra emelkedett.

Az ipar növekedési lendülete lefékeződött: az 1994-ben még 9,2 százalékos bővülés 1995-ben 4,6 százalékra csökkent, az elmúlt évben pedig már csak 2,3 százalékkal emelkedett a termelés volumene. Az ágazat értékesítése összesen 3,1 százalékkal nőtt, ezen belül az exporteladások 13,5 százalékkal bővültek, a belföldi értékesítés pedig 1,2 százalékkal csökkent. A termelés 90 százalékát kitevő feldolgozóipar 2 százalékkal többet produkált az előző évinél; az élelmiszer-ipari termékek előállítása stagnált; a gépiparé 16,3 százalékkal nőtt. Ugyancsak javult a bányászat és a villamosenergia-, gáz-, hő- és vízellátás teljesítménye, a többi ágazatban viszont csökkenés volt. Változatlanul a gépipar fejlődött a legdinamikusabban, termelésének teljes növekménye a 35,6 százalékkal bővülő exportra jutott. Az iparban foglalkoztatottak száma az elmúlt esztendőben mintegy 6 százalékkal csökkent. Az egy dolgozóra jutó termelés növekedése megközelíti a 9 százalékot.

A beruházások 1995-ben elkezdődött mérséklődése az előzetes adatok szerint az elmúlt évben is folytatódott. A csökkenés fő oka a költségvetésből finanszírozott infrastrukturális beruházások visszaesése volt, emellett a lanyha belföldi kereslet visszafogta a vállalkozók beruházási szándékait. Az ipar versenyképességének hosszú távú alakulása szempontjából viszont kedvező, hogy az összes beruházáson belül némileg növekedtek a feldolgozó-ipari beruházások (lásd a Hét grafikonját a 7. oldalon).

Tavaly – az előzetes vámstatisztikai adatok szerint – 1,9 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramlott az országba. Ebből 600 millió dollár a privatizáció eredményeként jött be.

A turizmusból származó devizabevételek elérték a 2,2 milliárd dollárt, ami 30 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az ágazat aktívuma több mint 1,2 milliárd dollár. Előzetes adatok szerint a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma a múlt évben 5 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik