Gazdaság

ÉPÍTŐIPARI KONJUNKTÚRA – Trendváltás

Az építőipar 1996-os teljesítménye 1,1 százalékkal elmaradt az előző évitől. A korábbi egyértelmű visszaesés után azonban a trend - a KSH összesítései szerint - az év során biztató irányban változott.

Tavaly az első negyedév 12,1 százalékos építőipari csökkenését előbb stagnálás, majd a negyedik negyedévben 10,4 százalékos növekedés váltotta fel, a megelőző esztendő azonos időszakához képest (lásd grafikonunkat). Az egyharmad részben fenntartási munkákból álló építési-szerelési tevékenység volumene – szezonálisan kiigazított indexek alapján – decemberben 8,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az építőipar december végi szerződésállománya 4 havi termelésnek felelt meg.

Ami általában az építési piacot illeti, a Bau-Data legfrissebb jelentése szerint a tavalyi évet a magánberuházások erőteljes növekedése jellemezte. Az iroda által 1991 óta összesen megfigyelt 37,5 ezer, illetve az adatbázisukba tavaly bekerült 12 ezer építési projekt adatai alapján az 1995-ben még csak 36 százalékot kitevő magánberuházási érték 1996-ban 49 százalékra nőtt.

Ágazati szempontból – 3 százalékos csökkenésük ellenére – változatlanul az infrastrukturális fejlesztések képviselik a legnagyobb, 40 százalékos arányt. Számottevően nőtt az ipari és kereskedelmi projektek száma is. A Bau-Data adatbázisában a lakásépítés és -felújítás terén tavaly 2 százalékos visszaesést regisztráltak.

Ami a kilátásokat illeti, az iroda a legnagyobb, 10 százalékos növekedésre idén az ipari, kereskedelmi, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari invesztíciókat, valamint a szálloda- és irodaépületeket magában foglaló építménycsoportban számít, méghozzá úgy, hogy e körben a bővülés 1998-ban is 5-10 százalék között marad. Ugyancsak 5 százalékot meghaladó növekedés várható a mélyépítés, valamint az oktatás, az egészségügy, a sport és a kultúra területén, miközben a felújítások és korszerűsítések 5 százalékkal, az új lakásépítések pedig ennél alacsonyabb mértékben nőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik