Gazdaság

INDULHAT A GRAWE – Legális kalózok

Minden jel szerint megkapja a zöld jelzést a magyar hatóságoktól az osztrák Grazer Wechselseitige (Grawe) magyarországi leányvállalata, a pécsi székhelyű Grawe Életbiztosító Rt. A Biztosításfelügyeleti Bizottság (BFB) a múlt héten egyhangú döntéssel támogatta a működési engedély kiadását, miután az osztrák cég ígéretet tett a vele szemben szabott feltételek teljesítésére. A végső döntést az Állami Biztosításfelügyelet (Ábif) várhatóan lapunk megjelenésével egy időben mondja ki.

A Grazer Wechselseitige Versicherung egyike volt azon osztrák kalózbiztosítóknak, amelyek a rendszerváltást követően illegális úton, devizában kötöttek biztosítási szerződést magyar állampolgárokkal. A társaság ezt megelőzően egyszer már tett kísérletet magyar leányvállalat alapítására Prima Austria néven, működési engedély iránti kérelmét azonban az Ábif – arra hivatkozva, hogy a társaság nem hagyott fel illegális tevékenységével – tavaly elutasította.

A múlt héten viszont az osztrák csoport ígéretet tett a szocialista párti országgyűlési képviselő, Bakonyi Tibor vezette BFB-nek, hogy az 1989 és 1996 között illegálisan kötött biztosításokat – az újonnan alapított Grawe Életbiztosítón keresztül – Magyarországra telepítik, és forintra váltják át. Másik ígéretük szerint sem multilevel jellegű marketinget, sem egyéb “piramis” jellegű terjesztési módszert nem alkalmaznak itteni tevékenységük során, és vállalják, hogy a felügyelet negyedévente ellenőrizze üzleti tevékenységüket.

Az Ábif berkeiből származó értesüléseink szerint a felügyelet sem kíván a BFB ajánlásával ellentétes álláspontot megfogalmazni, és várhatóan kiadja a működési engedélyt. Megfigyelők szerint az osztrák cég körüli “csatazaj” elcsitulása azzal is összefügghet, hogy a felügyelet elnökét, Asztalos Lászlót a miniszterelnök január 20-án, hatéves időtartamra megerősítette tisztségében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik