Gazdaság

BIZAKODÓ MEZŐBANK – Növekvő vonzerő

A privatizálásra váró jelentősebb állami hitelintézetek között az utolsók közé számító Mezőbank teljesíteni látszik a vele szemben megfogalmazott elvárásokat, ami az Agrobankkal való összeolvadás után önmagában is figyelemre méltó teljesítmény.

A Mezőbank nem jelent nagyobb kockázatot egy potenciális befektető számára, mint bármelyik másik magyar hitelintézet – jelentette ki Kabai Gyula vezérigazgató, utalva a bank tervezett idei privatizációjára. A jelentősebb fiókhálózattal rendelkező hazai pénzintézetek közül a Kereskedelmi és Hitelbank mellett mára egyedül a Mezőbank maradt állami tulajdonban, ami kétségkívül komoly vonzerőt gyakorolhat a bankprivatizációban még részt venni kívánó befektetőkre. Eddig mindazonáltal csupán két lehetséges vevő, a Postabank és a Raiffeisen Unicbank jelezte írásban is érdeklődését. A pillanatnyilag még csak a privatizációs tanácsadó cég – zártkörű, meghívásos pályázat útján történő – kiválasztásánál tartó folyamat azért még szolgálhat néhány meglepetéssel.

A vezérigazgató szerint a bank mindenesetre megtette a magáét a privatizáció sikere érdekében, hiszen a tavalyi 840 millió forintos adózás előtti nyereség és a 89 milliárdról 98 milliárd forintra emelkedő mérlegfőösszeg megfelel az előzetes elképzeléseknek. Ennél is nagyobb – de az előzőektől nyilván nem független – eredmény azonban, hogy gyakorlatilag sikeresen lezárult a Mezőbank és az Agrobank fúziója, aminek utolsó lépését az Agrobank-részvények éppen e hét hétfőjén megkezdett cseréje jelenti (a papírokat névértékük egy százalékán váltják át a Mezőbank részvényeire). A Mezőbank 1996 első felében ledolgozta az Agrobank hozományaként kapott 11 milliárd forintos likviditáshiányt, s hozzálátott 16,5 milliárd forintos befagyott követelésállományának felszámolásához is. Az e célból létrehozott work-out cég által tíz hónapos futamidő és 21 százalékos kamatozás mellett kibocsátott 5,5 milliárd forint értékű kötvénycsomagot a Mezőbank jegyezte le, a kötvények tőkeösszegének visszafizetésére pedig az állam vállalt garanciát. A Rizikó névre keresztelt cég eddigi követelés-értékesítésének segítségével mára 4,6 milliárd forintra csökkent a forgalomban lévő kötvényállomány, ami a május 25-i lejáratig ennél is kisebbre zsugorodhat – mérsékelve így az igénybe veendő állami szubvenciót.

A Mezőbank tőkemegfelelési mutatója a tavaly év eleji 11 százalékról az év végére 13 százalékra nőtt, miközben jelentősen javult a pénzintézet hitelportfóliójának összetétele is. Ugyancsak kedvezőek a forrásoldali változások: csökkent a jegybank és nőtt az ügyfelek szerepe a bank finanszírozásában. Kabai Gyula szerint azonban a bank leendő tulajdonosának a kedvező változások mellett is legalább 5 milliárd forintra kell emelnie a bank jelenleg 3,4 milliárd forintos jegyzett tőkéjét a hosszabb távon is biztonságos működés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik