Gazdaság

MATÁV-IGAZGATÓSÁG BUDÁN – Rózsaszín telefon

A józan műszaki megoldások, a minőség javítása és a kínálati piac kialakulása jellemzi jövőre a Matáv Budai Távközlési Igazgatóságának munkáját. Az idén 60 ezer új telefonállomást kapcsolnak be. Ezzel a több mint félmillió lakosú körzetben 42 százalékra emelkedik az ellátottság szintje, s egyre többen veszik igénybe az üzleti szolgáltatásokat.

A Biatorbágyot, Balassagyarmatot, Szentendrét és a budai kerületeket átfogó igazgatóságot tavaly január elsejével választották le a pesti igazgatóságtól. Ennek egyrészt technikai, másrészt piaci okai voltak.

Korábban, mint a gazdasági élet minden szegletét, a távközlési hálózatot is az elosztás rendszere és a protekcionizmus határozta meg. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a budai vonalak tizede a pesti oldalon lévő központokhoz tartozott – mivel onnan indult. Így rendkívül nehézkessé vált például az előfizetők adatainak nyilvántartása, a hibaelhárítás. A legkritikusabb állapotok a Krisztinavárosban és Óbudán voltak – mondja Hegyi István, a Matáv Budai Igazgatóságának vezetője.

A telefonvonalak “honosítása” bonyolult munka. Emellett az új állomások nagy tömegű bekapcsolása, a régiek átállítása a korszerű digitális technikára óhatatlanul megsokszorozza a hibalehetőségeket. Az új digitális központok beállításakor fokozatosan kivonják a munkából az elavult rotary központokat. Megszűnnek az ikerállomások, és a vonalak minősége is ugrásszerűen javul. A központfejlesztések miatt sok a számváltozás (Óbudán például az idén 15 ezren kaptak új számot), sok helyen optikai szálra cserélik a rossz állapotú rézkábeleket, ami újabb kellemetlenségek forrása lehet. Az előfizetők közérzete valószínűleg ezért nem javult a robbanásszerű mennyiségi változásokkal egyenes arányban.

Az idei hétmilliárd forintos beruházással már eddig is majdnem valamennyi területen sikerült teljesíteni a társaság koncessziós kötelezettségét. Hegyi István biztos abban, hogy az év végéig behozzák mennyiségi lemaradásukat a fejlesztésben. A hálózatfejlesztési késedelem oka részint az, hogy a szerződés szerint lekötött hálózatok nem készültek el idejében, mert az alvállalkozók nem teljesítettek időre. Problémát okozott, hogy a kiviteli terveket forráshiány és egyéb problémák miatt többször át kellett dolgozni. Így a kivitelezők is későn láthattak munkához – ennek ellenére vállalták a határidőt, de több esetben nem sikerült azt betartaniuk. Anyagellátási és a kivitelezőkre tartozó gondok is adódtak. A Matáv által ismert igénylők (akik június végéig beadták igényeiket) mindenesetre az év végéig megkapják a telefont.

A telefonra várók listája fogyatkozóban van. Az év végén a városmajori üzem területén legfeljebb hétszáz várakozó lesz, de köztük egyetlen régi igénylő sem akad. A zugligeti üzem területén ötszáz igénylővel számolnak, Kelenföld és Lágymányos távközlési körzetében pedig valószínűleg nem lesz telefonra várakozó az év végén. Óbuda áll a legrosszabbul: ott négy-ötezres a várakozói lista. Ennek oka, hogy a mostani fejlesztésekkel párhuzamosan nagyon sokan kaptak kedvet a telefonáláshoz. Ezeket az igényeket az év első felében kielégítik – ígéri Hegyi, aki szerint 1997 derekától már kínálati piac várható az igazgatóság területén.

Jövőre mintegy 20 ezer új telefon bekötésével lehet számolni, ez a “tiszta szaporulat”. Ez azt jelenti, hogy például az újak bekapcsolásával egyidejűleg átlagban 6-7 ezer telefonállomást szerelnek le. (Sokan nem fizetnek, sokan költöznek.)

Visszatérve az 1996-os esztendőre, a budai igazgatóság vezetője arról tájékoztatja lapunkat, hogy a 60 ezer új vonalból 4 ezer az ISDN-vonalak száma. Az ISDN üzleti előfizetők tábora ezzel az idén megközelíti az 5 ezret. Az üzleti szolgáltatások közül egyre többen veszik igénybe az elektronikus adattovábbítás lehetőségét, a menedzselt bérelt vonalakat. Az igazgatóság területén van az OTP központja is. A budai körzetben az év végén várhatóan 915 csomagkapcsolt adathálózati végpont üzemel majd, ezekből több mint négyszázat az OTP használ.

“Az idei nem a minőség éve volt, a jövő év azonban bizonyosan az lesz” – reménykedik a budai igazgató. Ennek érdekében sok minden történt már ebben az esztendőben is. A Krisztina-üzemet például háromfelé osztották, hiszen egészen másfajta problémáik vannak az Óbudán lakóknak, mint például a zugligetieknek és a városmajoriaknak (Óbudán az első telefonra várnak, a másik két helyen a másodikra, a sokadikra.) Kettéválasztották a korábbi lágymányosi üzemet (levált róla Kelenföld). A cél: közelebb kerülni az előfizetőkhöz. Az október-novemberben átadott új ügyfélszolgálatok már e cél megvalósítása jegyében működnek.

Sokak hitével ellentétben a Matáv nagyon is tisztában van azzal, hogy hamarosan farkasszemet kell néznie a piaci versennyel. Az igazgatóságon az idén beindult a vonalak, szolgáltatások telefonos értékesítése is (ezt az angol elnevezés – Telephone Account Management – alapján TAM rövidítéssel “becézik”). Itt elsősorban üzleti vonalat árusítanak. Felhívják például azokat a kisvállalkozókat, akiknek csak egy vonaluk van, vagy kapcsolatba lépnek azokkal a cégekkel, amelyek elérhetősége nem túl jó. Ám ha egy magánelőfizető új rózsaszínű telefonra vágyik, azt is megkaphatja – postafordultával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik